Appelbeignets uit de oven

Appelbeignets uit de oven

Print Friendly, PDF & Email

Appelbeignets kun je heel goed in de oven bakken. Als je kinderen niet van appel houden, kun je ze ook vullen met een lekkere jam en romige banketbakkersroom.

Een appelbeignet (spreek uit als appelbenjee) is een gefrituurd gerecht. Ze worden traditioneel, net als oliebollen, gegeten op Oudejaarsavond in Nederland. Schijven appel worden in beignetbeslag gedoopt en vervolgens gefrituurd. De schijf appel kan gevuld zijn met amandelspijs. Vaak is er in het midden van de appelbeignet een gat. In Noord-Nederland worden appelbeignets vaak ‘appelflappen’ genoemd, een benaming die elders op een heel ander appelgerecht kan slaan (Wikipedia)

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Laat de plakken bladerdeeg ontdooien.
  3. Verwijder met de appelboor het klokhuis van de appel.
  4. Schil de appel en snijd deze in plakken van ca 0,5 tot 1 cm dik.
  5. Leg een plak appel op een vel bladerdeeg en maak het rondom de appel een beetje vochtig met water.
  6. Bestrooi de appel met wat kaneel en schep een theelepel suiker in het gat.
  7. Dek de appel af met een ander vel bladerdeeg en druk deze zachtjes rondom de appel aan.
  8. Druk met een taartvormpje rondom de appel en verwijder het overtollige bladerdeeg.
  9. Als de appelbeignet aan het taartvormpje blijft plakken kun je deze bestuiven met wat bloem.
  10. Maak met een vork mooie inkepingen helemaal rondom de appelbeignet.
  11. Leg de appelbeignets op de bekleedde bakplaat. Klop het eitje los en bestrijk de bovenzijde hiermee.
  12. Bestrooi met de resterende suiker en zet ongeveer 25 min in de oven.

Tip: je kunt aan de vulling ook wat amandelspijs toevoegen.

 

Met jam en banketbakkersroom

  • Ik vulde er een paar met jam en banketbakkersroom.
  • Alle rondjes of vierkantjes helemaal opvullen met banketbakkersroom.
  • Op de top legde ik een rondje die ik uitsneed met een groot glas.
  • De zijkanten vast maken met een beetje water.
  • Met een vork wat versieringen op de appelbeignet maken.

 

Ingrediënten

  • 10 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 a 2 stevige appels (Jonagold bijvoorbeeld)
  • Beetje kaneel
  • 40 gram suiker
  • 1 ei
  • (amandelspijs)
  • jam en banketbakkersroom

 

 

 

 

Recept: leukerecepten.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*