Appeltaart met vlierbessen en bramen

Appeltaart met vlierbessen en bramen

Print Friendly, PDF & Email

In september als de dagen weer wat langer worden, en het weer omslaat krijg ik altijd trek in zelfgemaakte appeltaart. Met een iets zure appel, een stevige, knapperige korst, lauwwarm geserveerd en herfstige smaken er in verwerkt, zoals in deze appeltaart met vlierbessenjam en verse rijpe bramen en tot slot een vleugje kaneel.

Vlierbessen moeten goed rijp zijn om ze te gebruiken voor in een recept. In Oostenrijk worden deze bessen het meest gegeten. Men verwerkt ze in jams, sappen, yochurt en vlierbessenwijn. Over vlierbessen wordt ook wel onderzoek naar gedaan. Zo zou het helpen bij overgewicht en geneeskrachtig zijn. Als ik aan vlierbessen denk, dan denk ik aan mijn buurvrouw in mijn jeugd, die vroeger van de bloesem van de vlierbessen heerlijke beignets bakte. Ze worden op dezelfde manier gemaakt als appelbeignets.

 

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 175 graden.
  2. De boter direct uit de koelkast, in kleine stukjes snijden en snel door het deeg mengen. Hierdoor krijgt zandtaartdeeg de lekkere, korrelige structuur.
  3. Maak van de boter, suiker en bloem, het zout en het ei een soepel deeg en laat dit minimaal een half uur in huishoudfolie rusten in de koelkast.
  4. Schil de appels, snijd ze doormidden en haal het klokhuis eruit. Snijd ze vervolgens in partjes. Vermeng de appelpartjes met de vlierbessenjam, de bramen, de kaneel en de suiker. Laat het geheel even intrekken.
  5. Vet de vorm goed in en bestuif hem daarna met wat bloem of fijn paneermeel.
  6. Schep het deeg in de beboterde taartvorm en bedek ¾ hiermee in de springvorm en als opstaande rand.
  7. Leg de partjes appel er op en vermeng de rest van het mengsel er gelijkmatig tussen.
  8. Rol de rest van het deeg uit op een met wat bloem bestoven aanrecht en snijd met een pizzasnijder daar mooie gelijkmatige repen van en leg deze trapsgewijs over de appeltaart.
  9. Bestrijk het deeg met een geklopt ei of wat melk.
  10. Bak de taart in de voorverwarmde oven in 50 tot 60 minuten tot hij gaar is en mooi goudbruin.
  11. Laat de appeltaart afkoelen tot lauwwarm, voordat je de taart uit de vorm haalt en in stukken snijdt

 

Ingrediënten

 

Voor het deeg

  • 300 gram fijne volkoren bloem
  • 100 gram fijne basterdsuiker
  • snufje zout
  • 200 gram koude ongezouten roomboter
  •  1  ei (L)

Voor de vulling

  • 2 eetlepels verse vlierbessenjam
  • 1 bakje rijpe verse bramen (200 gram)
  • 8 middelgrote appels (Jonagold)
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram fijne tafelsuiker
  • Wat vloeibare boter en wat bloem om de vorm in te vetten en te bepoederen.

 

Basterdsuiker is het allerlekkerste in zandtaartdeeg (droge deegsoorten), bij appeltaart dus!

Fijne tafelsuiker is fijner dan kristalsuiker. Het is heel fijn van structuur, en smelt toch niet. Je kunt het prima gebruiken om ergens over heen te strooien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*