Appeltaart met pecan en karamel

Appeltaart met pecan en karamel

Print Friendly, PDF & Email

Vorige week zondag was ik jarig en trakteerde ik op mijn verjaardagstaart, een verukkelijke appeltaart, maar dan anders. Met een lekkere zelfgemaakte karamelsaus. Wat de taart zo lekker maakt is dat ook door het beslag appels en pecannoten zitten verwerkt. Heel bijzonder en heel erg lekker. Als je deze gemaakt hebt, laat je het me dan weten? Op een volgende verjaardag maak ik m weer! In deze versie maakte ik de taart met 2 lagen, mijn kinderen wilden namelijk ook weten hoe de taart proefde.

Bereiding

 

Om de taartlagen te maken

  1. Bereid drie bakpannen van 20 cm doorsnede met bakpapier in de bodem en vet de zijkanten in. Verwarm de oven tot 175 graden Celsius.
  2. Mix in een grote mengkom de boter en suiker tot een lichte kleur in ongeveer 3-4 minuten.
  3. Voeg zure room en vanille extract toe en meng tot het goed vermengd is.
  4. Voeg het eiwit in twee delen toe, en roer tot alles goed vermengd is. Schraap de zijkanten van de kom af, om zeker te zijn dat alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
  5. Stop de droge ingrediënten bij elkaar in een aparte kom, en vervolgens de appelmoes en melk in een kleine meetbeker. Roer dit goed door elkaar heen.
  6. Voeg de helft van de droge ingrediënten toe aan het beslag en mix tot goed vermengd is.  Voeg het appelmengsel toe en mix verder tot alles goed vermengd is. Voeg de resterende droge ingrediënten toe en mix  tot alles goed is opgenomen.
  7. Schraap de zijkanten van de kom af, om zeker te zijn dat alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
  8. Verdeel het beslag gelijkmatig tussen de bakpannen en bak het in ongeveer 22-24 minuten tot het mooi terugveert.
  9. Verwijder de taartbiscuits uit de oven en laat het afkoelen gedurende ongeveer 3-5 minuten, stop ze  vervolgens in de koelkast om volledig af te laten koelen.

 

Maak de karamelsaus en de karamel frosting

  1. Giet suiker in een grote pan in een gelijkmatige laag.
  2. Verhit op middelmatige hitte, voeg de suiker toe tot het gesmolten is. De suiker zal uiteindelijk volledig smelten. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Blijf er wel bij staan, zodat de suiker niet kan verbranden.
  3.  Zodra de suiker gesmolten is, stop je met roeren en laat je het koken tot de suiker naar een wat donkerdere kleur veranderd is. Let op dat je het vuur laag zet, anders verbrandt het mengsel.
  4. Haal de pan van het vuur af.
  5. Voeg de boter toe en klop met een pannenlikker totdat het goed vermengd is. Het mengsel zal opborrelen, maar blijf ondertussen goed roeren totdat alle boter is gesmolten en goed vermengd.
  6. Giet de slagroom langzaam in de karamel en klop totdat het goed is opgenomen.
  7. Koel minstens 10-15 minuten voor gebruik. Ik zette de kom in een bak met koud water.
  8. Haal ongeveer 3/4 kop karamel saus uit de pan, dit is voor over de garnering.
  9. Stop de resterende karamelsaus in een grote beslagkom.
  10. Voeg langzaam poedersuiker en de melk toe en mix het tot een glad geheel.

 

Taart in elkaar zetten

  1. Wanneer de taarten goed gekoeld zijn.
  2.  Plaats je de eerste taartlaag op een taartkarton.
  3. Smeer de bovenkant in met een gedeelte van de karamel frosting en verspreid dit in een gelijkmatige laag er over heen.
  4. Aan de zijkant kun je dit met een spuitzak met groot spuitmondje mooi erop spuiten zodat de frosting er gedeeltelijk uit loopt.
  5. Voeg de tweede laag taart toe en voeg de resterende karamel frosting toe. Verspreid ook deze in een gelijkmatige laag.

 

Kaneelappels maken

  1. Snijd de appels in kleine blokjes en voeg deze toe aan het mengsel van kaneel en suiker en een beetje citroen.
  2. Stapel de stukjes appel op de bovenkant van de taart.
  3. Gebruik een lepel om de resterende karamelsaus aan de zijkant van de taart te drukken. Als de karamelsaus te veel is afgekoeld, verwarm het dan een heel beetje in de magnetron.
  4. Gebruik een lepel om extra karamel rond de bovenkant van de taart te besprenkelen.
  5. Leg aan de bovenkant dan naast de laag en rondom wat stukjes pecannoten.
  6. De appeltaart is het allerlekkerste wanneer de appels vers zijn, maar kan ook in de koelkast worden bewaard tot deze geserveerd wordt.

 

Ingrediënten


Voor de cake Lagen

  • 168 gram ongezouten boter, kamertemperatuur
  • 310 gram suiker
  • 173 gram zure room
  • 1 theelepel vanille extract
  • 6 grote eiwitten, kamertemperatuur
  • 325 gram volkoren bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel zout
  • 180 ml appelmoes
  • 60 ml melk
  • 1/2 kopje fijngehakte pecannoten

Voor de karamel saus en frosting

  • 310 gram suiker
  • 126 gram gezouten boter, in blokjes en op kamertemperatuur
  • 180 ml  slagroom, op kamertemperatuur
  • 460 gram poedersuiker
  • 30-45 ml melk

Voor de kaneel appels

  • 2 appels, in kleine stukjes gehakt
  • 2 eetlepels lichtbruine suiker
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • Een beetje citroensap
  • Gehakte pecannoten, voor boven op de top van de taart

Verder nodig

  • Grote beslagkom
  • Mixer
  • Een aantal kommen
  • Pannenlikker
  • Paletmes
  • 3 taartpannen met doorsnede van 20 cm
  • Bakpapier en beetje boter om de taartpannen in te vetten.
  • Spuitzak en spuitmondje (groot rond)

 

 

 

Het oorspronkelijke recept is een Engels recept, ik vertaalde het voor jou: www.lifeloveandsugar.com.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*