Beschuit maken

Beschuit maken

Print Friendly, PDF & Email

Beschuit met muisjes is een typisch Nederlandse traditie. In Vlaanderen trakteren de ouders na een geboorte op suikerbonen, in Noord-Brabant is dit ook traditie, samen met beschuit met muisjes. In Twente is het gebruikelijk om naast muisjes ook krentenwegge te eten na de geboorte.

De basis van de muisjes is de combinatie van anijszaadjes en suiker. Van oudsher wordt aan de anijszaadjes en de anijsolie geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Ook werd anijs gebruikt bij de bereiding van voedsel, drank en geneesmiddelen. Zo vertelde de baker de kraamvrouw dat ze anijs moest eten omdat dat goed zou zijn voor de productie van moedermelk.

De firma De Ruijter bracht een groot blik oranje muisjes op Paleis Soestdijk bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938. Het werd destijds in alle journaals vertoond. Het aanbieden van oranje muisjes bij de geboorte van een prins of prinses van Oranje is sindsdien een traditie.

Beschuiten zijn tweemaal gebakken ronde, platte broodjes die daardoor krokant en enigszins breekbaar zijn geworden. Hierop smeert men boter en daarop doet men vervolgens de muisjes. Door de beschuit te ‘stempelen’ in een schaal met muisjes worden deze gelijkmatig verdeeld. Deze ‘muisjes’ zijn versuikerde anijszaadjes. Tot medio 1990 waren muisjes altijd roze met wit. Daarna werden muisjes in twee verschillende kleuren op de markt gebracht: blauw met witte muisjes worden gebruikt wanneer er een jongetje is geboren, en roze met witte muisjes voor een meisje. Meer lezen over de geschiedenis van de beschuit op Wikipedia

Een zetsel is een voordeeg

Het is een deeg dat je maakt voorafgaand aan het definitieve deeg. Meestal wordt uren voor het maken van het definitieve deeg het voordeeg gemaakt. Een voordeeg dient om meer smaak en geurstoffen te maken in het beslag en te zorgen dat het gebruikte gist zich ruimschoots kan vermenigvuldigen.

Bereiding

 1. Van 1/3 deel van 500 gram bloem (met een temperatuur van 20°C ), 30 gram gist, 1 ei en 1 eidooier, 1 ½ dl lauwwarme melk (30°C) een zetsel maken met een deeghaak en 24 minuten laten rijzen.
 2. Dan 65 gram blanke stroop en 25 gram witte basterdsuiker erdoor heen verwerken met de deeghaken.
 3. Vervolgens de rest van de bloem 40 gram beschuitgelei, 65 gram blanke stroop, 25 gram witte basterdsuiker en 3 gram zout toevoegen.
 4. Kneed met de kneedhaak tot alle toegevoegde grondstoffen opgenomen zijn en het mengsel helemaal glad is.
 5. Dan afdekken met een schone theedoek en een half uur laten rijzen op een warme tochtvrije plaats.
 6. Doorkloppen en nogmaals 10 minuten laten rijzen met de theedoek er op.
 7. In stukjes van 40 gram verdelen, deze met wat bloem bestuiven en hier mooie gladde bolletjes van vormen.
 8. De bolletjes even laten rijzen met wat ruimte er tussen en platdrukken en op de bakplaat zetten en op een warme, tochtvrije plaats met een hoog vochtgehalte (in de onverwarmde oven met een bakje heet water eronder.
 9. Eventueel kun je de bolletjes in goed ingevette beschuitdoppen ( speciale bakvormpjes voor beschuit) plaatsen.
 10. Met een ingevet plaatje afdekken en ca. 35 minuten bij 20°C laten rijzen.
 11. De beschuitbollen 12 minuten in een hete oven bakken.
 12. Na het bakken (haal je meteen de doppen van de beschuitbollen) de beschuitbollen 24 uur laten afkoelen op een rooster.  Na 24 uur verwarm je de oven voor op 210°C.
 13. Snijd de beschuitbollen overdwars door en leg met de snijkant naar boven op een bakplaat.
 14. Laat de beschuiten in ongeveer 7 minuten kleuren en verlaag de temperatuur dan naar 150°C. Zet in de tussentijd de ovendeur af en toe op een kiertje om vocht te laten ontsnappen.
 15. Laat de beschuiten ongeveer 6 minuten drogen. (Als de beschuiten droog en bros aanvoelen zijn ze klaar.)
 16. Laat ze weer goed afkoelen op een rooster en verpak ze dan droog en luchtdicht.

 

Ingrediënten

 • 500 gram bloem (half patent en half gewone bloem)
 • 30 gram gist
 • 2 eieren
 • 1 ½ dl melk
 • 130 gram blanke stroop
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 40 gram beschuitgelei
 • 3 gram zout

 

 

Bron: Broodbakkersproducten van het NBC

Beschuitgelei is per 300 gram te koop bij Le Poole,

Beschuitgelei bevat glucosestroop, gedeeltelijk gehard plantaardig vet( palm), water, suiker, emulgator E470a, E482, zuurteregelaar E501, gelatine.

Beschuitdoppen zijn speciale bakvormpjes om beschuit te maken en online verkrijgbaar.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*