Bokkepootjesvulling voor in taart

Bokkepootjesvulling voor in taart

Print Friendly, PDF & Email

Een lekkere koekjesvulling in je taart is bokkepootjesvulling. En garneer je taart dan ook met wat bokkepootjes.

De bokkenpoot komt van origine uit de bakkerij van Jan Pieter Schellema van de bakkerij Schellema en zonen uit Tuitjenhorn. Het verhaal gaat dat er vroeger aldaar op de begraafplaats bij de kerk (1859) en het patronaatsgebouw er jaarlijks over de overledenen werd gewaakt door middel van een traditioneel Tuitjehornse gewoonte; banket eten. Jan Pieter heeft de receptuur voor de inmiddels bekende bokkenpoot ooit in opdracht van de lokale dominee bedacht, de bokkenpoot staat symbool voor de poten van de duivel; het eten van een bokkenpootje zou de herdachte overledenen beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals.

Een bokkenpootje is een koekje, waarvan de vorm en het uiterlijk de aanleiding tot de benaming gaf. Het is het product van de banketbakker en bestaat uit twee amandel meringues die aan de uiteinden in chocolade zijn gedompeld. De twee koekhelften werden aaneen geplakt met abrikozengelei maar tegenwoordig wordt veelal een boter crème gebruikt. Het woord wordt bijna alleen gebruikt als verkleinwoord. (Bron: wikipedia)

 

Bokkepootjesvulling maken

Bereiding

  1. Verkruimel de bokkenpootjes (andere koekjes kunnen natuurlijk ook).
  2. Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger en voeg suiker naar smaak toe.
  3. Vermeng de koekjes en het slagroommengsel goed met elkaar.
  4. Bij taart voor alleen volwassenen kun je eventueel nog een paar druppels likeur toevoegen aan dit mengsel.
  5. Het staat ook erg leuk als je bokkenpootjes aan de zijkanten van je taart plakt (taart zonder marsepein of fondant als toplaag). Op de bovenkant kun je dan toefjes slagroom spuiten.
  6. In plaats van slagroom kun je ook botercreme gebruiken, deze vulling is langer houdbaar dan met slagroom (max.1 dag).

 

 

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger (Klopfix)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 pak bokkenpootjes

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*