Bramenjam maken, lekker bij muffins of scones

Bramenjam maken, lekker bij muffins of scones

Print Friendly, PDF & Email

Vorig jaar was ik aan het kanovaren in de Biesbosch. De Biesbosch of Biesbos is de benaming voor een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied in Nederland met zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen.  Tijdens onze tocht voeren we langs een grote muur vol met lekkere zwarte bramen. Daar hebben we heerlijk van gesnoept, een paar he! Zolang je er maar een paar neemt, wordt dit gedoogd. Wist je overigens dat je uit de natuur maar een klein handje vol bramen mee mag nemen? Dat komt omdat deze eigenlijk voor de dieren bestemd zijn. Je kunt er een fikse boete voor krijgen als je een grote hoeveelheid plukt. Deze boete kan oplopen tot wel 4100,00. Ren dus snel naar de winkel om bramen te kopen!

Bramen zijn familie van de aardbei. De zachtzoete vruchten met een kenmerkend aroma bestaan uit talrijke zogenoemde deelvruchtjes. Het vruchtvlees is zoet en sappig. Bramen zijn echt zomerfruit. De eerste bramen zijn soms wat fris zuur, maar daarna zijn ze heerlijk zoet en sappig. Ze groeien aan een dichte struik vol met stekels. Je komt ze veel tegen in bossen, langs wegen en spoorwegen. In augustus en september kun je ze daar zelf plukken Bramen zitten vol mineralen en zijn zoet van zichzelf. Bij bramen geldt: hoe groter, hoe lekkerder. Je kunt bramen vers eten, verwerken in (fruit)salade, gebak, milkshakes of als garnering op ijs met slagroom. Bramen zijn een bron van vitamine C en dat kan helpen de weerstand op peil te houden (handig als je verkouden bent, goed voor je huid en haar). Bovendien werkt vitamine C als antioxydant en helpt dus schadelijke stoffen in het lichaam te bestrijden. Bramen zijn ook rijk aan vezels en die heb je nodig voor een goede darmwerking. Bramenjam smaakt erg lekker bij warme zelfgemaakte muffins met een dot verse slagroom. Bramenjam is niet moeilijk om te maken.

Bereiding

Bereiding van de jam

 1. Was de bramen voorzichtig in een zeef.
 2. Doe de bramen in een pan, voeg het water en citroensap toe en breng rustig aan de kook.
 3. Blijf goed roeren tot het aanvoelt als een zachte moes.
 4. Voeg dan de suiker toe en laat nog 10 minuten al roerend zachtjes koken.
 5. Test of de jam goed is door een lepeltje op een bordje te scheppen. Als deze niet meer vloeibaar uitloopt is de jam klaar.
 6. Haal vervolgens de pan van het vuur en schenk de jam in de potjes.
 7. Wil je een fijne jam zonder stukjes, zeef deze dan nog.
 8. Laat de jam in de potjes iets afkoelen, draai vervolgens de potjes dicht en zet omgekeerd weg (overige lucht verwijderen).
 9. Zet na 5 minuten de potjes weer rechtop en laat de jam verder afkoelen.
 10. Bewaar de potjes jam op een koele en droge donkere plaats (6-12 maanden houdbaar).

Tip: Als de pot nog niet is geopend, kun je deze het beste buiten de koeling bewaren. Als de pot eenmaal is geopend, kun je de jam het beste in de koelkast bewaren.

 

Muffins maken

 1. Verwarm de oven voor op het aantal graden dat aangegeven staat op de verpakking van de muffinmix.
 2. Maak de muffinmix volgens aanwijzingen op het pak en bak ze in de oven.
 3. Spuit of schep het beslag vervolgens in de cake vormpjes.
 4. (Ook lekker is om wat bramenjam mee te bakken in het beslag).
 5. Laat de muffins goed afkoelen.
 6. Garneer de muffins op een bordje met wat verse bramenjam er naast (en eventueel een dotje verse slagroom).

 

Ingrediënten

 • 1 kilo bramen
 • 100 ml water
 •  2 el citroensap
 •  600 gram geleisuiker
 • Superschone potjes om de jam in te bewaren

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*