Brownies maken

Brownies maken

Print Friendly, PDF & Email

Een brownie of chocoladebrownie is een van oorsprong Amerikaans nagerecht of snack, bestaande uit een vrij dicht plat gebak gemaakt van chocolade, en gebakken op een bakplaat. Behalve chocolade kunnen brownies een groot aantal ingrediënten bevatten, zoals noten, chocoladevlokken en rozijnen.

Oorsprong

Brownies werden voor het eerst geserveerd op de World’s Columbian Exposition in 1893. Een kok in het Palmer House Hotel bedacht de brownies nadat Bertha Palmer hem had gevraagd om een toetje te maken voor de dames die de expositie bezochten. Ze wilde dat dit toetje kleiner zou zijn dan een stukje cake, en makkelijk met de hand kon worden gegeten. De brownies die de kok toen bedacht bevatten walnoten en een glazuur van abrikoos. Het hotel serveert dit type brownie nog steeds.

Het recept van brownies zoals men die tegenwoordig het beste kent, dateert uit 1905. Het verscheen voor het eerst in een editie van The South American Cooking School Cook Book door Fannie Pack. Dit recept was echter een referentie naar kleine chocoladecakejes die individueel werden gebakken in bakvormen, en niet echte brownie Een tweede recept verscheen in 1907 in Lowney’s Cook Book, geschreven door Maria Willet Howard en gepubliceerd door de Walter M. Lowney Company van Boston. In dit recept wordt een extra ei en meer suiker toegevoegd aan de brownie. Bron: Wikipedia

 

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Smelt de boter langzaam in een pannetje en laat het wat afkoelen.
  3. Klop de eieren los en klop de basterdsuiker hier voorzichtig doorheen tot alle klontjes opgelost zijn.
  4. Roer de afgekoelde boter en de vanille-essence erdoor heen.
  5. Zeef het zout, de cacao en de volkoren bloem en schep dit voorzichtig door het eimengsel met een spatel. Niet te lang roeren.
  6. Schep de gehakte chocolade ook door het deeg.
  7. Giet het mengsel in de met bakpapier beklede en ingevette bakvorm.
  8. Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak het in ongeveer 35 minuten.
  9. Laat de koek goed afkoelen en haal het daarna uit de vorm.
  10. Trek het papier eraf en snijd de brownies in vierkante stukken.

 

Ingrediënten

  • 140 gram boter
  • 4 eieren (L)
  • 340 gram lichtbruine basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 1 theelepel vanille essence
  • 75 gram cacaopoeder
  • 140 gram volkoren bloem
  • 150 gram grof gehakte stukjes chocolade

 

En waren ze lekker buren uit mijn straat? We hadden net zins in iets zoets, dus jouw brownies kwamen goed van pas, mmm verrukkelijk!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*