Cantuccini (biscotti di Prato)

Cantuccini (biscotti di Prato)

Print Friendly, PDF & Email

De cantuccini is de traditionele lekkernij van de Toscaanse provincie Prato, en daarom worden ze ook wel Biscotti di Prato (koekjes van Prato) genoemd. Ze worden in Italië vaak geserveerd als nagerecht, samen met een glaasje vin santo (“heilige wijn”). De allerlekkerste cantuccini worden gemaakt door Biscottificio Antonoi Mattei in Prato Antonio Mattei begon al op 29 september 1858 met het bakken van cantuccini, van zijn geheime recept. We weten alleen dat Mattei bijzondere amandelen uit Puglia gebruikt (met een ronde vorm die zeer moeilijk te vinden zijn) en pijnboompitten uit het Parco di San Rossore (bij Pisa). Gelukkig zijn de koekjes ook in Nederland verkrijgbaar.

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Meng in een kom de hele amandelen, bakmeel, suiker, merg van het vanillestokje en zout goed door elkaar heen.
  3. Mix de eieren in een kommetje los.
  4. Maak een kuiltje in het midden van het meelmengsel en giet het eiermengsel en de sinaasappelrasp erin.
  5. Kneed alles goed door elkaar heen met je handen.
  6. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en vorm elk stuk tot een langwerpig koekje van 3 cm doorsnede. De rol moet overal even dik zijn.
  7. Leg de langwerpige koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik.
  8. Bak ze in de oven in 25-30 minuten lichtbruin.
  9. Laat de koekjes afkoelen tot lauwwarm.
  10. Snijd ze vervolgens in plakjes van 1 cm dikte.
  11. Leg de plakjes op het bakblik terug en bak ze nog 10 minuten in de oven.
  12. Laat ze daarna goed afkoelen op een rooster.

 

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten amandelen met vlies
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 vanillestokje (merg)
  • Zout
  • 2 eieren (L)
  • Rasp van 1 sinaasappel

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*