Charlotte cake

Charlotte cake

Print Friendly, PDF & Email

Dit taartje is veel te mooi om het alleen bij feestelijke gebeurtenissen te gebruiken en om het aan te snijden. Ik wil het wel als een lekker toetje. En natuurlijk ook met een sierlijke strik er om heen. En jij?

Het ontstaan van de Charlotte

Een Charlotte is een warm of koud nagerecht dat bestaat uit pudding of fruitpuree bedekt met een laag brood, koek of cake. Tegenwoordig is brood minder gebruikelijk en kiest men vaak voor cake of lange vingers in de Charlotte taart. Ook wordt wel ijs voor de vulling gebruikt. Een bekende variant is de Charlotte Russe, die waarschijnlijk in Frankrijk is ontstaan. De naam Charlotte zou verwijzen naar de Britse prinses Charlotte uit het begin van de negentiende eeuw. Het gerecht wordt gemaakt met bavarois/room en lange vingers en wordt koud geserveerd. Anderen menen dat de term veel ouder is en tenminste stamt uit de 15e eeuw. Charlotte zou afgeleid zijn van het oud-Engelse woord ‘charlyt’, wat gerecht van custard betekent. Bron: Wikipedia

 

Bereiding

 1. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
 2. Prak ondertussen de helft van de aardbeien. Stop 2 eetlepels aardbeienpuree in een steelpan en verwarm het totdat het bijna kookt.
 3. Haal de pan van het vuur.
 4. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan de aardbeienpuree en roer het goed totdat de gelatine is opgelost.
 5. Klop ondertussen de slagroom stijf met de suiker.
 6. Spatel de yoghurt, het gelatinemengsel en de rest van de aardbeienpuree er door heen.
 7. Giet het mengsel in een grote pan. Bedek de bovenzijde met lange vingers. Laat de Charlotte minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
 8. Snijd met een scherp mes langs de rand zodat de Charlotte los komt. Stort de Charlotte dan op een bord.
 9. Plak de rest van de lange vingers tegen de rand en strik het lint erom heen.
 10. Verdeel de rest van de aardbeien over de Charlotte en versier het met wat frambozen, suikerbakkerspoeder en eventueel wat slagroom.

Ingrediënten

 • 6 blaadjes gelatine
 • 250 gram verse aardbeien
 • 1 bakje bramen
 • 250 ml slagroom
 • 3 eetlepels fijne suiker
 • 250 gr Griekse yoghurt
 • 2 pakken koekjes: lange vingers
 • suikerbakkerspoeder

Verder nodig

Een mooi lint

 

Met deze taart kun je eindeloos varieren. Ook kun je er een andere vulling in stoppen, bijv. witte chocolade met frambozen, of tiramisu, of citroen kwarktaart. Pas dan ook je decoratie hier op aan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*