Chocolade fudge recept

Chocolade fudge recept

Print Friendly, PDF & Email

Fudge is snoep dat is gemaakt van boter, suiker en melk of room. Dit wordt tot 116°C graden verhit, en met een garde opgeslagen tijdens het afkoelen, zodat een romige substantie ontstaat. Fudge wordt bij kamertemperatuur gegeten. De smaak komt in de buurt van de vulling van pralines, die op een vergelijkbare manier wordt geproduceerd. Chocolade fudge is erg lekker in taart, probeer het eens uit, zeker als je veel van chocolade houdt.

Tijdens het maken van fudge is het de bedoeling om het kristalliseren van de suiker zo lang mogelijk uit te stellen, door het met een garde goed op te kloppen. Bij grootschalige fabricage worden hiertoe vaak melkvet en maissiroop toegevoegd. Bij handmatig fudge maken, mag de pan bij de eerste paar graden afkoelen niet eens worden aangestoten, omdat dit de suiker doet kristalliseren. Een goede suikerthermometer is belangrijk, want het mengsel mag niet heter worden dan 116°C. Ook de timing is belangrijk: de opeenvolgende stappen moeten direct na elkaar worden uitgevoerd, anders krijgt de fudge niet de juiste samenstelling. Daarom moeten alle ingrediënten vooraf worden klaargezet en afgewogen (mise-en-place). Als de temperatuur tot 110°C is gezakt, moet het mengsel krachtig worden geslagen, bijvoorbeeld met een elektrische mixer. Als het mengsel dik wordt en zijn glans verliest, kan het zonder mixen verder afkoelen in de koelkast. De basissmaak van karamel kan worden vermengd met bijvoorbeeld vanille, chocola, pindakaas, witte chocola of walnoot. Bron: Wikipedia

 

Bereiding

Voor de taartbodem

 1. Bekleed de bodem van de springvorm met boter en daarna met bakpapier.
 2. Verkruimel de bastognekoeken met een deegroller in een schone theedoek, zorg er voor dat ze heel fijn zijn.
 3. Eventueel kun je ze vermalen in een keukenmachine.
 4. Smelt de ongezouten roomboter in een pannetje en voeg hier de koekkruimels aan toe. Schep goed om tot alle koekkruimels voorzien zijn van een laagje boter.
 5. Stop het mengsel in de springvorm en druk het geheel goed aan met je handen of de achterkant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast om af te koelen en op te stijven.

Chocolade fudge

 1. In de tussentijd maak je de chocoladefudge. Smelt 30 gram roomboter met de chocolade, de gecondenseerde melk en een snufje zout in een pannetje.
 2. Blijf roeren tot alle ingrediënten gesmolten zijn.
 3. Stort de chocoladefudge in de springvorm en laat de taart minimaal 2 à 3 uur in de koelkast opstijven.

Ingrediënten

 • 1 pak bastognekoeken
 • 1 blikje gecondenseerde melk van friese vlag (te vinden bij de kokosmelk)
 • 2 eetlepels boter,
 • 350 gram pure chocolade,
 • vulling naar keuze nootjes, gedroogd fruit of iets dergelijks

 

Kijk op onze Facebookpagina voor nog meer lekkere recepten met Fudge.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*