Chocolade pindakaas koekjes

Chocolade pindakaas koekjes

Print Friendly, PDF & Email

Als er iets is waar wij Nederlanders niet zonder kunnen, dan is het wel smeuige pindakaas. Ik neem het overal mee naar toe op vakantie en jij? Deze  chocolade pindakaas koekjes zijn zo lekker, en heel snel gemaakt. Als je niet van pindakaas houdt, kun je dit ook uit het recept laten.

Het ontstaan van pindakaas

De geschiedenis van Calvé pindakaas gaat terug tot 1883, toen Jacques van Marken, eigenaar van de Gist- en Spiritusfabriek in Delft, de Nederlandsche Oliefabriek (NOF) oprichtte. De NOF werd met name bekend vanwege de productie van Delftsche Sla-olie, maar het bedrijf produceerde ook diverse andere producten, zoals sauzen, margarines en tomatenketchup. Nadat de NOF in 1897 fuseerde met een onderneming van de Franse broers Emmanuel en Georges Calvé werd de naam NOF veranderd in ‘Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft’, en na de overname in 1928 werd het bedrijf een dochteronderneming van Unilever en ging het kortweg Calvé Delft heten. De productie van Calvé pindakaas startte pas in 1948, maar werd al snel een groot succes. Ook in Delft zelf werd de pindakaas berucht en beroemd, want de bewoners die in de omgeving van de fabriek woonden konden de pindakaasgeur van veraf ruiken.

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Vermeng de bloem en de cacaopoeder door elkaar.
  3. En meng in een aparte grote kom de boter, het ei de suiker en de pindakaas door elkaar.
  4. Voeg hier aan toe steeds een beetje bloem, tot dat al het bloemmengsel is opgenomen. Kneed met je handen alles tot een soepel deeg.
  5. Verpak dan het koekjesdeeg in huishoudfolie en laat het minimaal een half uur in de koelkast staan.
  6. Hak intussen de noten en de chocolade en meng ze door het deeg.
  7. Rol het deeg uit en verdeel deze in gelijke stukken.
  8. Breek de chocoladereep in kleine gelijke stukken (net zo veel als je stukjes deeg hebt).
  9. Maak bolletjes van het deeg en druk in elk bolletje een klein stukje chocolade en rol het deeg om de chocolade heen.
  10. Verdeel de bolletjes over een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets plat.
  11. Bak de koekjes in de oven in circa 15 minuten goudbruin en gaar.

 

Ingrediënten

  • 140 gram volkoren bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 100 gram pindakaas
  • 1 ei (L)
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 50 gram pecannoten (of hazelnoten)
  • 1 reep pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 180 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*