Chocoladetaart met zoute boterkaramel

Chocoladetaart met zoute boterkaramel

Print Friendly, PDF & Email

Net uit de oven is deze taart onweerstaanbaar en mooi gerezen en bij afkoelen zakt de taart een beetje in. De taart is heerlijk romig en aan de randen lekker bros. Door de zoute boterkaramel is deze taart veel lekkerder dan alle andere chocolade taarten. Mmm kun jij deze taart weerstaan?

Bereiding

Begin eerst met het maken van de karamel

  1. Bekleed een springvorm met bakpapier en vet ‘m goed in.
  2. Doe de 175 gram bruine basterdsuiker in een pan samen met 3 eetlepels water.
  3. Zet het vuur laag en laat de suiker en het water koken.
  4. Verwarm al roerend op een laag vuur tot de suiker is opgelost.
  5. Zet het vuur hoger (middelhoog) en breng het mengsel zonder roeren aan de kook. Laat heel even koken.
  6. Blijf erbij tot de karamel mooi amberkleurig wordt.  Houd de pan schuin zodat er geen klontjes in komen, maar roer beslist niet in de karamel, want dat kan de suiker kristalliseren.
  7. Voeg de crème fraiche toe aan de suiker en roer goed door.
  8. Voeg dan ook het zeezout toe (pas op het mengsel gaat spetteren).
  9. Meng de blokjes boter er door zodat de karamel mooi glad wordt.
  10. Laat afkoelen.

Voor het maken van de taart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Maak de taart door eerst de chocolade met de boter en de suiker au bain-marie te laten smelten (dit kan ook op een laag vuur, maar dan moet je goed opletten dat het niet aanbrandt).
  3. Haal de pan van het vuur en roer tot een glad mengsel.
  4. Voeg de vanille en het amandelpoeder toe en dan een voor een de eierdooiers.
  5. Klop het eiwit in een schone kom (eerst met wat citroensap ingesmeerd en afgedroogd met keukenpapier).
  6. Roer 1 lepel eiwit met een metalen lepel door het chocolade mengsel, zodat het wat vloeibaarder wordt.
  7. Meng de rest van het eiwit er voorzichtig doorheen, met zoveel mogelijk lucht erbij. Schenk dit mengsel in de vorm.
  8. Strijk het oppervlak glad met een paletmes. Schenk de karamel er spiraalsgewijs op: begin in het midden.
  9. Werk de karamel met een scherp mes voorzichtig een beetje door het deeg; niet echt roeren.
  10. Zet het 30 minuten in de oven; het gebak moet gerezen zijn, maar in het midden nog zacht.
  11. Laat de taart in de vorm afkoelen en snijd er dan punten van.

Tip: dien dit toetje op met crème fraiche of met een bolletje ijs.

Ingrediënten

  • 250 gram pure chocolade (van minimaal 70% cacao)
  • 160 gram boter
  • 175 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel amandel extract
  • snuf kaneel
  • 120 gram bloem
  • 5 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • 175 gram bruine basterdsuiker
  • 120 milliliter crème fraîche
  • 3 theelepels zeezout
  • 120 gram boter

 

 

Recept  Vegaliciious

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*