Cranberry muffins bij het ontbijt

Cranberry muffins bij het ontbijt

Print Friendly, PDF & Email

Deze muffins zijn het lekkerst als je ze warm eet. Verras je familie met deze cranberry muffins bij het ontbijt met wat roomboter en jam, een heerlijke combinatie. Ze zijn heel gemakkelijk om te maken. Als je geen cranberries lust, kun je deze ook vervangen door rozijnen.

Waar komt de cranberry vandaan?

In 1839 strandde er volgens de overleveringen een paar vaten met de vruchten op de kust van Terschelling. Een juttende eilander was niet te beroerd dat vat volop over het eiland te zaaien en zo groeide hier in een mum van tijd voldoende Cranberry om het hele eiland te voorzien. Maar Cranberry’s komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland groeien ze vooral op Terschelling, waar ze Veenbessen worden genoemd. Cranberry’s zijn lichtrood tot donkerrood van kleur en hebben een ovale vorm. Ze worden meestal niet rauw gegeten. De smaak is friszuur, soms wat wrang. De naam cranberry komt van Craneberry ofwel kraanvogel. Dit omdat het gebogen steeltje van de bloem op de nek van een kraanvogel lijkt.

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schep het bakmeel en de 2 soorten suiker door elkaar.
  3. Doe het ei, de boter en karnemelk erbij en roer dit tot een soepel beslag.
  4. Schep als laatste de cranberry’s voorzichtig door het beslag.
  5. Schep het beslag in de vormpjes (3/4 gevuld) en bak de muffins in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  6. Serveer de muffins warm.
  7. Ze smaken heel lekker met wat boter en een frisse jam.

 

Ingrediënten

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 50 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 100 ml karnemelk
  • 2 eetlepels cranberry’s (gedroogd)

 

Recept: Allerhande

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*