Crème brûlée

Crème brûlée

Print Friendly, PDF & Email

Crème brûlée is een dessert dat ook bekend staat als gebrande room of crema catalana. Onduidelijk is waar het gerecht vandaan komt, maar het kan afkomstig zijn uit Catalonië, Frankrijk of Groot-Brittannië. Crème brûlée bestaat uit een custard bodem die bedekt is met een laagje gekarameliseerd suiker. Het wordt in veel restaurants geserveerd als klein dessert. Als je lid wordt van onze nieuwsbrief lees je deze week (4 okt 2018) welke toetjes ter wereld het allerlekkerste worden gevonden, en krijg je nog meer inspiratie voor andere lekkere desserts. Meld je aan via info@maakeentaart.nl o.v.v. aanmelden nieuwsbrief.

Het traditionele crème brûlée recept heeft een custard gemaakt van room, suiker en eieren die op smaak wordt gebracht met vanille. Door de jaren heen zijn er allerlei andere varianten ontstaan. Het dessert wordt vaak  op smaak gebracht met chocolade, koffie, likeur, sinaasappel of ander fruit.

 

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 125 °C.
 2. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit.
 3. Breng de slagroom en melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
 4. Laat dit op een laag vuur 5 minuten intrekken. Verwijder het vanillestokje.
 5. Splits de eieren (bekijk het filmpje) en stop de eidooiers met de suiker in een grote kom. Klop goed door elkaar. De eiwitten gebruik je niet.
 6. Schenk de hete room erbij en roer het tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel over de schaaltjes.
 7. Zet de schaaltjes voorzichtig op een rooster in de oven. Laat de Crè­me brûlée in ongeveer 45 minuten gaar worden en helemaal stollen.
 8. Vervolgens laat je het in 30 minuten op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven.
 9. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast.
 10. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.
 11. Haal de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met de basterdsuiker. Zet ze vlak onder het grillelement totdat de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: max.1 min.

Tip:

Je kunt de Crè­me brûlée 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar het dan afgedekt in de koelkast. Breng op de dag zelf met de ovengrill het suikerlaagje aan. En serveer er dan lekkere cantuccini (Italiaans amandelkoekje, ook wel een biscotti di Prato) bij.

 

Ingrediënten

 • 1 vanillestokje
 • 250 ml verse slagroom
 • 250 ml halfvolle melk
 • 5 middelgrote eieren
 • 100 gram kristalsuiker
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • voor de decoratie: aardbeien en cantuccini

 

 

Recept Allerhande

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*