De allerlekkerste oliebollen + tips

De allerlekkerste oliebollen + tips

Print Friendly, PDF & Email

Heb je zelf al eens oliebollen gemaakt? Mijn vader maakt de mooiste ronde en lekkerste oliebollen. Hij maakt er elk jaar meer dan 200, want iedereen wil ze proeven. Dus geeft hij er heel veel weg.  Zo mooi rond maken als hij dat kan, kan ik het niet. Maar het allerlekkerste recept voor oliebollen heb ik wel, en hierbij ook voor jou!

Bereiding

 

Oliebollen beslag

  1. Werk het bloem met het zout boven de beslagkom door de zeef
  2. Voeg de suiker, kaneel en het gist toe en meng het door de bloem
  3. Meng met de mixer (of mocht je die niet hebben met een pollepel) het bier, de paar druppels citroensap en het lauwwarme water erdoor
  4. Als het beslag goed gemixt is voeg de goed uitgelekte vulling toe (in dit recept de rozijnen) en meng goed door het beslag
  5. Dek het beslag dan af met een vochtige theedoek en zet weg op een warme en tochtvrije (belangrijk) plaats
  6. Laat het beslag een uur rijzen tot het ongeveer de dubbele hoeveelheid is geworden

Oliebollen bakken:

  1. Verhit in een ruime pan een liter olie tot ongeveer 180 graden.
  2. Voor met behulp van de ijslepel (of 2 lepels) bollen van het beslag en laat deze is de hete olie zakken.
  3. Bak de oliebollen in ongeveer 5-8 minuten goudbruin (afhankelijk van de grootte van de oliebollen).
  4. Als het goed is keren de oliebollen vanzelf halverwege de baktijd.
  5. Als de oliebollen goed zijn schep je ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier (eventueel kun je ze direct al wat bestrooienmet suikerbakkerspoeder, dit smelt dan lekker over de oliebol omdat deze nog warm is).
  6. Bestrooi ze anders net voor het opdienen met suikerbakkerspoeder.

Tips voor andere/extra vullingen:

  • Rozijnen of krenten geweekt in rum
  • Stukjes appel of ananas (goed droog)
  • Gember gekonfijt
  • Gekonfijte sinaasappelschilletjes
  • Sukade stukjes

 Gebruik maximaal 300 gram vulling totaal in het bovenstaande recept.

 Tips en trucs: 

Kan ik beslag een dag van tevoren al maken?   

Nee dit kan niet, het beslag blijft door rijzen en word dan veel te luchtig, maak het beslag dus al je ook de oliebollen direct wil gaan bakken nadat het beslag gerezen is.

Hoe warm moet het beslag zijn?

Bij voorkeur moet het beslag ongeveer 26 graden en de omgevingstemperatuur 25-27 graden, voor het rijzen van het beslag is de temperatuur van het beslag heel belangrijk. Voor elke graad warmer rijst het beslag 10% sneller.

Hoe warm moet de olie zijn waarin ik het beslag bak?

Zorg dat de olie steeds rond de 180-185 graden blijft, is de olie te koud dan zuigt het vet snel in het beslag waardoor je erg vette oliebollen krijgt, is het vet te warm dan krijg je snel donkere oliebollen die van binnen nog niet gaar zijn, de juiste olietemperatuur is dus erg belangrijk. Koelt de olie te snel af bij het bakken doe er dan iets minder oliebollen tegelijk in zodat de olie minder snel afkoelt.

In welke olie of vet moet ik de oliebollen bakken

Oliebollen bak je het beste in gewone zonnebloemolie, deze is neutraal van smaak. Eventueel kun je ook andere plantaardige olie gebruiken maar gebruik GEEN olijfolie. Persoonlijk zou ik ook geen (vloeibaar) frituurvet gebruiken, deze laat na afkoelen van de oliebol een wit laagje achter. Gewone zonnebloemolie is het beste.

Wat als mijn beslag niet wil rijzen?

Verwarm je oven dan op 50 graden, zodra deze op temperatuur is zet de oven dan uit en zet je afgedekte kom met beslag in de oven met de deur dicht. Deze truc kun je ook toepassen als de omgeving waarin je bent niet warm genoeg is. Om een lekker gerezen beslag te krijgen is een juiste temperatuur heel belangrijk.

Mijn oliebollen draaien niet vanzelf of draaien 1 kant op

Laat het beslag ook niet te erg rijzen, bovenop zal het beslag vaak wat meer gerezen zijn dan in het midden van de beslagkom, schep als het beslag iets te luchtig is vanuit het midden van de beslagkom i.p.v. vanaf de bovenkant. Vaak draaien de oliebollen niet goed als er aan 1 kant van het beslag teveel lucht zit.

Suikerbakkerspoeder is per kg van € 3.50 voor € 2.75 verkrijgbaar in onze webshop www.maakeentaart-shop.nl

Ingrediënten

  • Oliebollen recept
    • 500 gram tarwebloem
    • 150 bier en 350 ml handwarm water
    • 10 gram zout
    • 25 gram suiker
    • 2 zakjes gedroogde gist
    • 5 gram kaneel
    • beetje citroensap (2 of 3 druppels)
    • 200 gram rozijnen

     

    Verder nodig:

    • Beslagkom
    • Mixer
    • Zeef
    • Frituurpan (of andere pan met olie)
    • Schuimspaan
    • Kranten en keukenpapier
    • Theedoek
    • 2 liter plantaardige olie (bv zonnebloemolie)
    • IJslepel of 2 lepels

 

Recept: kooktijdschrift.nl

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*