Eclairs met room en aardbeien

Eclairs met room en aardbeien

Print Friendly, PDF & Email

Een eclair is een zacht langwerpig gebakje met een romig zachte vulling en een chocolade- of glazuurlaagje. Als vulling wordt gewoonlijk banketbakkersroom gebruikt en soms slagroom of crema catalana. De room kan eerst nog op smaak gebracht worden met koffie, fruit of rum. De eclair wordt gemaakt van een kookdeeg (of soezendeeg is een deeg gemaakt van water, boter, meel en eieren). De eclair stamt waarschijnlijk uit het Frankrijk van de 18e eeuw en is mogelijk bedacht door de kok Marie-Antoine Carême. Bron: Wikipedia

 

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
  2. Giet het water in een pannetje en verwarm dit. Voeg de boter toe en laat hierin oplossen.
  3. Voeg dan de bloem toe met het snufje zout en schep dit met een houten lepel goed door elkaar tot er een deegbal ontstaat. Laat dit deeg nog een paar minuten op zacht vuur garen. Blijf erbij staan.
  4. Laat het deeg iets afkoelen en mix dan een voor een de eieren er door heen.
  5. Stop het deeg in een spuitzak met een grote spuitmond en trek lijnen van ongeveer 10 cm van het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak het deeg 15 min in de oven (tussendoor de ovendeur niet openen).
  7. Laat dan de eclairs dan nog 10 minuten met de ovendeur op een kier staan.
  8. Prik met een prikker een paar gaatjes aan de onderkant van de eclairs en zet ze nog een paar minuten terug in de oven op 200 graden. Zo kan de binnenzijde van de eclairs goed drogen.
  9. Laat de eclairs helemaal afkoelen op een taartrooster en klop ondertussen de slagroom stijf met de suiker en klopfix.
  10. Stop de slagroom in de spuitzak met het kleine spuitmondje en vul ze aan de onderkant.
  11. Vul ze ook met wat partjes aardbeien.
  12. Bestrooi de eclairs aan de bovenkant met wat suikerbakkerspoeder (of gezeefde poedersuiker) en garneer er een partje aardbei bovenop met een toefje van de vulling.

Tip: in plaats van slagroom kun je ook gele room gebruiken of crema catalana

Ingrediënten

  • 200 ml water
  • 140 gram gezeefde bloem + snufje zout
  • 100 gram roomboter in kleine blokjes
  • 4 eieren (L)
  • 200 ml slagroom= 1 zakje klopfix ( of gele banketbakkersroom)
  • 2 eetlepels fijne suiker

Voor de toplaag:

  • Verse aardbeien in partjes gesneden
  • Wat suikerbakkerspoeder (of gezeefde poedersuiker)
  • Toefjes van de vulling

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*