Engelse mokkataart

Engelse mokkataart

Print Friendly, PDF & Email

Mokkataart is een taart van cake met een laag mokka crème, die van melk, eigeel, suiker en koffie-extract wordt gemaakt. De bovenkant van de taart kan versierd worden met blaadjes chocolade en slagroom. De zijkant van de taart wordt vaak versierd met hagelslag. Mokkataart komt oorspronkelijk uit Engeland.

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 170 graden Celsius.
  2. Vet de springvorm in en leg er een bakpapier in.
  3. Klop de eidooiers met de helft van de suiker en de citroenrasp tot een dikke romige massa, totdat het een lint vormt.
  4. Klop met schone garden in een vetvrije kom de eiwitten met de rest van de suiker stijf.
  5. Spatel daarna het eidooiermengsel luchtig door de eiwitten.
  6. Zeef in gedeelten de kristalbloem en maïzena erboven en schep alles voorzichtig door elkaar, zodat de lucht goed behouden blijft.
  7. Doe het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant voorzichtig glad.
  8. Bak de taart in het midden van de oven lichtbruin en gaar.
  9. Laat de taart iets afkoelen en verwijder daarna met een scherp mes voorzichtig de springvorm (wel zo dat de springvorm niet beschadigt).

slider Mokkacreme

  1. Meng voor de mokkacrème de dooiers met de suiker.
  2. Klop dit mengsel au-bain-marie tot een romige crème, tot dat het een lint vormt.
  3. Koel het mengsel daarna al kloppend af boven een bak met ijskoud water.
  4. Roer de boter zacht met de vanillesuiker.
  5. Klop dit luchtig en meng het eidooiermengsel in gedeelten door de boter.
  6. Roer alles tot een glad mengsel. Los de koffie op in ½ eetlepel heet water en klop dit door de crème.
  7. Rooster de gehakte nootjes in een koekenpan lichtbruin.
  8. Snijd de taartbodem horizontaal door en sprenkel de koffielikeur erover.
  9. Bestrijk een plak met de mokkacrème en leg de andere plak erop.
  10. Bestrijk de zijkant met crème en rol deze door de nootjes.
  11. Bestrijk de bovenkant van de taart met mokkacrème.
  12. Spuit langs de taartrand rozetten crème en leg er een chocolade garnering op.

Ingrediënten

Voor de taart

  • 80 gram tarwebloem
  • 30 gram maïzena
  • 6 eidooiers
  • 125 gram  suiker
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 3 eiwitten

Voor de mokkacrème

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 1½ eetlepels oploskoffie
  • ½ el heet water 2 eidooiers
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram gehakte nootjes
  • 1 eetlepel koffielikeur
  • garneerchocolaatjes of mokkaboontjes
  • springvorm met doorsnede van 22 cm

 

 

Recept: Koopmans

Ons lekkere recept van mokkabotercreme vind je ook op www.maakeentaart.nl

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*