Frosting en icing

Frosting en icing

Print Friendly, PDF & Email

Weet jij het verschil tussen frosting en icing? In Amerika zou men vooral de term frosting gebruiken en in Engeland is icing populairder. In Engeland maakt men veel gebruik van taarten met eiwitglazuur (icing), en in Amerika zie je heel veel taarten met botercrème (frosting). Als je frosting gaat maken, zorg er dan voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Op deze manier maak je de lekkerste en luchtige frosting.

Het verschil tussen frosting en icing

  • Frosting is wat dikker dan icing, met een zacht lobbig laagje, net als botercrème.
  • Omdat het een wat andere structuur heeft, wordt het gebruikt om de buitenkant van de taart af te smeren. Frosting wordt gebruikt voor de grote vlakken.
  • Frosting wordt niet hard, icing meestal wel. Frosting is wat smeuïger en heeft meer boter in zich en veel mensen vinden dit daardoor lekkerder. Frosting wordt meestal met een spuitzak en spuitmondje of met een spatel, mes of lepel aangebracht en blijft goed op zijn plaats zitten.
  • Frosting blijft net als botercrème goed op taart en cupcakes zitten.
  • Icing wordt  vaak gebruikt voor de versiering (details).
  • Icing loopt eerder van taart en cupcakes af door de zwaartekracht.
  • Icing is dunner en glimt meer dan frosting.
  • Icing wordt wat harder en wordt meestal als een mooi versierlaagje gebruikt, waar frosting zacht blijft.
  • Als je icing aanbrengt op cupcakes, of taart, dan loopt het er wat sneller van af dan frosting.
  • Icing wordt niet gebruikt om een taart af te smeren, maar puur als decoratie of versiering bovenop een taart of cup cakes.
  • Icing is wat vloeibaarder als je het aanbrengt en wordt daarna droog en hard. Met icing kun je ook decoratie en versiering maken, zoals vlinders, bladeren en bloemen.
  • Icing wordt ook vaak op koekjes aangebracht als lekker extra laagje.
  • Icing kan niet met een spatel, mes of lepel worden aangebracht, maar alleen door middel van “piping”, anders wordt de hoeveelheid snel te veel en loopt het van je koekjes, cupcakes of taart af.

Wanneer gebruik je frosting of icing?

Gebruik frosting om een taart te vullen of om deze af te smeren. Voor lekkere en mooie toeven gebruik je frosting of botercreme. Wil je koekjes voorzien van een leuke gekleurde laag, dan gebruik je icing (met kleurstof).

 

Maak deze lekkere mascarpone frosting

Ingrediënten

  • 678 gram zachte mascarpone
  • 403 gram suikerbakkerspoeder
  • 1 theelepel Kahlua (niet voor kinderen)

Bereiding


  1. Maak eerst de kommen, de spatel en de kloppers van de mixer vetvrij met wat citroensap.
  2. Mix vervolgens de mascarpone, de Kahlua en de suikerbakkerspoeder op een gemiddelde snelheid in 5 minuten totdat het een mooi zacht mengsel is geworden.
  3. Maak gebruik van stevige spuitzakken en een grote spuitmond.
  4. Ik maak vaak gebruik van een icing bag adapter, zodat het spuitmondje goed op zijn plaats blijft.
  5. Bij de grote spuitmondjes kun je het spuitmondje in de wegwerpspuitzak plaatsen, met een schaar het uiteinde afknippen en er voor zorgen dat het spuitmondje goed in het uiteinde van de zak past en daarna vullen met de crème van jouw keuze.
  6. Voor voorbeelden hoe je mooie toeven spuit kun je eerst wat filmpjes bekijken.
  7. Veel plezier met het experimenteren met verschillende tips en soorten crème.

 

2 Comments

  1. van Wijk

    ik lees voor het eerst over Kahlua maar dat is toch alc ik heb nog nooit gehoord dat je alc in een kindertaart doet of ben ik verkeerd aan het denken

    • Beste Carry
      Nee alcohol zoals Kahlua kun je beter nooit voor kinderen gebruiken. Meestal zet ik het er wel bij als opmerking. Bedankt voor je reactie.
      Hartelijke groet
      Saskia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*