Gevulde speculaas (ook recept zonder gluten)

Gevulde speculaas (ook recept zonder gluten)

Print Friendly, PDF & Email

In december is het weer tijd voor chocolade letters, pepernoten, (gevuld) speculaas. Die liggen al weer een tijdje in de winkels. Een spannende tijd voor al onze kleine en grote kinderen. Voor de mensen die liever glutenvrij willen eten, is er ook nog speculaas zonder gluten.

Bereiding

  • Zelfrijzend bakmeel,zout, speculaaskruiden, basterdsuiker en citroenrasp in een kom doen. Roer dit door elkaar.
  • Snijd hierin de boter met twee messen klein.
  • Kneed hiervan met een beetje melk een soepel deeg.
  • Verpak dit in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Vet de boterkoekvorm in en bestrooi dit eventueel met wat bloem.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  • Druk de helft van het deeg in de vorm.
  • Verdeel de amandelspijs over het deeg.
  • Blijf 1 cm uit de rand. Leg de tweede helft van het deeg erop.
  • Bestrooi de koek met de amandelen.
  • Klop de eidooier los met de melk en bestrijk de koek hiermee.
  • Zet de koek in het midden van de oven en bak deze gaar en bruin in 30 – 45 minuten.
  • Laat de koek eerst afkoelen voordat u deze uit de vorm haalt.

 

Ingredi├źnten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek en speculaaskruiden*
  • 150 gram ongezouten roomboter in kleine stukjes gesneden.
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eieren (L)
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 theelepel geraspte citroenschil.
  • Snufje zout.
  • Bloem om het deeg op uit te rollen
  • Zakje garneeramandelen

Voor de speculaaskruiden die je heel makkelijk zelf kunt maken:

  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat

En dan nog een lekker recept zonder gluten:

http://www.focusonfoodies.nl/glutenvrij-gevuld-speculaas-zonder-geraffineerde-suikers/

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*