Glas in lood koekjes maken

Glas in lood koekjes maken

Print Friendly, PDF & Email

Ken je nog die ouderwetse lekkere zuurtjes? Als je die fijn stampt met een vijzel kun je er vrolijke glas in lood koekjes van maken. De koekjes krijgen een bijzonder lekkere smaak want het zoete van het koekje valt samen met het zure van het zuurtje. Een verassende smaak in een bijzonder mooi koekje.

Niet alle zuurtjes kun je er voor gebruiken want de kleuren vervagen door de warmte van de oven met sommige zuurtjes. Ik las op het internet dat je deze lekkere zuurtjes (alleen nog verkrijgbaar bij Action) er het beste voor kunt gebruiken, en waarvan de kleuren mooi helder blijven tijdens het bakken.

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Stop het ei met de andere ingredienten in een grote kom.
  3. Meng alles goed door tot dat er een deegbal ontstaat.
  4. Doe het deeg in een plastic zak en zet deze 30 minuten in de koelkast.
  5. Rol het deeg daarna op een met licht bestoven oppervlak uit tot 4 mm dik met een deegroller en steek hiervan rondjes uit of bloemen.
  6. Daarna steek je met een parelvorm, vierkantje, rondje gaatjes in de koekjes uit. Hier komt later het gruis van de zuurtjes in.
  7. Gebruik al het deeg door de resten licht te kneden en weer uit te rollen.
  8. Leg bakpapier op de bakplaat, zonder bakpapier mislukken de koekjes.
  9. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze eerst maximaal 3 minuten (met behulp van een kookwekker).
  10. Haal nu de baplaat uit de oven en vul de gaten op met het gruis van de verschillende kleuren zuurtjes.
  11. Plaats de bakplaat weer terug in de oven en bak de koekjes nog 10 minuten.
  12. Haal de bakplaat dan uit de oven en laat de koekjes goed afkoelen op de bakplaat.
  13. Want dan worden de zuurtjes weer mooi hard in de koekjes.

 

Tips voor geslaagde koekjes

  1. Gebruik alleen verse ingrediënten.
  2. Gebruik ongezouten roomboter, want margarine en halvarine kunnen de consistentie van het deeg veranderen. Met boter krijgen de koekjes meer smaak.
  3. Meng de droge ingrediënten grondig door elkaar voordat er vloeibare ingrediënten aan toe worden gevoegd.
  4. Meng het deeg niet te lang, anders wordt het taai.
  5. Laat wat ruimte tussen de uitgestoken koekjes op de bakplaat zodat ze nog wat kunnen uitzetten.
  6. Houd de baktijd goed in de gaten.

 

 

Het resultaat: niet alle kleuren kwamen mooi uit, vond ik, rood en geel bleven mooi van kleur. Gelukkig zijn de koekjes erg lekker. Ik ga ze nog een keer bakken en zal ze dan met meerdere snoepjes uittesten, waaronder deze lekkere zuurtjes van Rang.

 

Rang Fruit zuurtjes

 

Ingrediënten

 

 

  • 1 ei
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram (volkoren) bloem
  • 1 zak lekkere mooie donkere harde zuurtjes

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*