How to make a easter chick cake

How to make a easter chick cake

Print Friendly, PDF & Email

Kijk je ook zo uit naar de lente? Op het wereld wijde web kwam ik deze leuke Howto tegen van een paaskuiken. Zo schattig. Omdat ik altijd op zoek ben naar leuke beschrijvingen van HOWTO’s kwam ik deze leuke howto tegen van How to make a Easter chick cake van Cake Journal. Ik heb toestemming gevraagd aan Anouk om haar howto en foto’s te plaatsen. 

Dit antwoord kreeg ik terug van haar:

Hi Saskia, Thanks so much for your inquiry! It’s so cool to see that we have readers around the world I love the quality of your work, your cakes are awesome. Of course you can go ahead and translate it! A link back to our website is always appreciated But just crediting us would be fine as well. Have a nice day, Anouk.

Op de site van Cake Journal staan overigens nog veel meer leuke howto’s.

 

Paaskuiken
how to make an easter chick cake

Wat heb je daar voor nodig:

Ingrediënten

  • 750 gram gele fondant
  • 200 gram oranje fondant.
  • Klein stukje witte fondant
  • 350 gram biscuitmix +35 cc water + 6eieren (dat is wel iets te veel, maar je kunt beter iets te veel beslag hebben dan te weinig, of 1 pak cakemix)
  • Jam
  • Botercreme met een lekker smaakje
  • Beetje boter (om taartpannen in te vetten)
  • Witte chocolade ganache: 1 deel slagroom + 3 delen witte chocolade (kijk voor het recept op ganache op je taart)
  • Wat royal icing om de 2 helften goed op elkaar te plakken.
  • Tyloselijm

Verder nodig:

  • Wilton sports ball pan set
  • Bakpapier
  • Spatel
  • Smoother
  • Grote ronde uitsteker
  • Bloemuitsteker
  • Kleine ronde uitsteker voor de oogjes
  • Bladuitsteker voor de veren
  • Food pen (zwart)
  • Scherp mesje
  • Schaar (voor suiker)
  • Rolling pin
  • Crisco
  • Taartrooster
  • Coctailprikkers
  • Huishoudfolie
  • Cakeboard 15 cm rond

 

 

paaskuiken 1
Foto 1 benodigd gereedschap

basketbalvorm

wilton sports ball pan set

paaskuiken2
Met bakpapier bekleden van de balhelften

 

stap 1:

  • Vet en lijm de twee helften van de bal in.
  • Ik maakte een strook bakpapier rond de rand en een kruis van bakpapier in het centrum om te voorkomen dat de biscuit zou blijven plakken aan de randen en in het midden.
  • Plaats de 2 ronde blikjes in de oven op de bakplaat en wel zo dat ze niet om vallen. Bij de balvorm zijn ringen bijgevoegd waarop de balhelften kunnen blijven staan in de oven.

stap 2:

  • Vul de blikken met het beslag en laat een paar centimeter vrij tot aan de rand. De taarthelften moeten rijzen, maar het beslag moet er niet overheen lopen zie de foto hieronder.
  • Tip: bol verpakken met vershoudfolie, dit er strak omheen doen en een nacht laten opstijven, om te voorkomen dat de bol snel in zakt.
paaskuiken3
balhelften vullen met beslag

stap 3:

  • Zodra de twee helften worden gekoeld, verwijder u het bakpapier.
  • Er zullen waarschijnlijk vage lijnen in de cake zijn gemaakt,  maar dit heeft geen invloed op de algehele ronde vorm van uw cake.
paaskuiken4
Als u het bakpapier verwijdert uit de bolhelften

stap 4:

  • Met behulp van een scherp mes snijdt u de vlakke oppervlakken van de twee helften zo bij dat als ze op elkaar staan, ze de vorm krijgen van een geplette bal.
  • Snijd de helften zoals op onderstaande foto in 4 delen.
  • Eventueel kunt u cocktailprikkertjes gebruiken zodat de delen daarna weer goed op elkaar passen (de prikkertjes precies boven elkaar plaatsen, zodat ze als ze weer gestapeld zijn, precies weer een balhelft vormen.
paaskuiken5
paaskuiken6 elke helft in 4 delen gesneden

 

stap 5:

  • Neem de onderste helften van de bal en smeer tussen elke delen jam en botercreme.
  • Om te voorkomen dat het gewicht van de bovenste helft de bal helften stuk gaat, stopt u rietjes in de taartdelen, ongeveer in het midden.
  • Voeg een kleine hoeveelheid botercreme toe en plak de bovenkant hiermee op de balhelften.
paaskuiken8
cakeboard in het midden van de balhelften zodat de bal goed stevig blijft

paaskuiken7

paaskuiken10
Bestrijk de hele bal met botercreme en laat de bal daarna 30 minuten opstijven in de koelkast

paaskuiken9

stap 6:

  • Voeg jam en botercreme toe aan de 2e helft van de cake en plaats de top van de 1e helft er boven op en besmeer deze met botercreme.
  • Zet de bal 30 minuten in de koelkast zodat deze goed kan opstijven.
  • Besmeer de bal daarna nog een keer in met botercreme en strijk deze strak af met het paletmes.

stap 7:

  • Besmeer daarna de bal met de witte chocolade ganache en strijk deze netjes en strak af met het paletmes.
  • Plaats de bal nog een keer in de koelkast om goed op te stijven, en zodat de ganache goed hard wordt.
  • Bestrijk de ganache met een verwarmd en afgedroogd paletmes en strijk de bal mooi glad.

stap 8:

  • Rol de gele fondant uit tot 3 mm dik.
  • Als de fondant te dik is, zal het gewicht op de bovenkant de fondant stuk scheuren op de bovenkant.
  • Gebruik eerst uw handen om de fondant goed op de bol te krijgen, en daarna de smoother.
  • Begin aan de top en werk de resten weg naar beneden toe.

paaskuiken12

  • Als de bol volledig is bedekt met fondant werkt u het overtollige fondant weg met een scherp mes.
  • Laat een beetje fondant aan de onderkant zitten zodat u een nette rand kunt maken.

paaskuiken13paaskuiken14

stap 9:

  • Voorzichtig met de smoother erover heen totdat u tevreden bent.
  • Gebruik een scherp mes om de rand aan de onderkant netjes af te snijden, zodat er een dunne rand overblijft.

stap 10:

  • Als u niet tevreden bent met de rand op de bodem van uw bal, hebben we daar een goede oplossing voor:
  • maak een dunne worst van geel fondant en wikkel de strip rond de onderkant van de cake.
  • Dit verbergt eventuele oneffenheden en draagt er aan bij dat de bal stevig blijft staan.

paaskuiken15paaskuiken16

stap 11:

  • Gebruik uw mes, markeer waar het hoofd van het kuiken wil maken. 
  • Rol 2 dunne cirkels uit voor de oogjes.
  • Plak deze op gelijke hoogte met een beetje tyloselijm.

stap 12:

Met behulp van dezelfde cirkel uitsteker , steekt u twee gele oogleden uit.

paaskuiken17
2 oogdelen

paaskuiken18

stap 13:

  • Plaats de twee gele halve cirkels op de ogen, en plak ze met wat tyloselijm over de ogen heen.

stap 14:

  • Vorm de snavel van oranje fondant. Begin met een kleine bal van oranje fondant (ongeveer 15 mm in diameter) en knijp het in een ovaal met een platte kant.
  • Vervolgens maakt u een gebogen kant in een punt. Gebruik het scherpe mes om de mond en de neusgaten te markeren. Zie onderstaande foto.
paaskuiken19
snavel en neusgaten

stap 15:

Maak de vleugels. U kunt ook een sjabloon gebruiken. Gebruik de grote cirkel uitsteker om een ring van geel fondant uit te snijden. en snijd deze door de midden met een scherp mes. Maak met uw vingers zachte rondingen en druk aan een kant het halve rondje een beetje naar binnen zodat de vleugel gebogen wordt. Zorg ervoor wel voor dat de twee helften elkaars spiegelbeeld zijn.

paaskuiken20paaskuiken21paaskuiken22

stap 16:

Bevestig de vleugels aan de zijkanten van de bol met wat tyloselijm. Plak ook de snavel op de juiste hoogte op het kuiken.

paaskuiken23

stap 17:

  • Om het kuiken een gezicht te geven, kunt u met behulp van een eenvoudige blad uitsteker veren maken.
  • Verzacht de randen met uw vingers en snijd spleten erin met behulp van het scherpe mes. Maak op deze wijze 3 veren. U kunt op deze manier ook staartveren maken.

paaskuiken24

stap 18:

  • Rol voor de voeten, twee ballen met oranje fondant uit (ongeveer drie keer de grootte van de snavel).
  • De bal afvlakken en maak een afgesneden curve in de ene kant. Maak in de gebogen kant drie tenen. Maak de teen die het dichtste bij het kuiken komt, iets groter dan de rest van de tenen.

paaskuiken25paaskuiken26 paaskuiken27

  • Maak de randen van de tenen vloeiend zodat het lijkt of ze gebogen zijn en snijd ze in punten, en knijp ze wat toe zodat ze op kleine wortelen lijken.
  • Gebruik uw mes om er kleine sneetjes in en maak kleine driehoekige inkepingen aan de uiteinden voor de nagels.

stap 19:

  • Bevestig ze met wat tyloselijm aan de onderkant.
  • Buig enkele van de randen naar boven om ze wat levendiger te maken.

stap 20:

  • Met de zwarte eetbare pen tekent u ringen op de ogen.
  • Ik heb ook twee kleine afgevlakte ballen met gele fondant voor wangen toegevoegd, en ik heb het kuiken op een bord geplaatst en bedekt met groene fondant en eenvoudige witte bloemen met gele suiker.

paaskuiken28paaskuiken29

Het kuiken is genoeg voor taart voor ongeveer 12 personen.

Op 1 april is het Pasen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*