Internationale vrouwendag 8 maart

Internationale vrouwendag 8 maart

Print Friendly, PDF & Email

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: “brood en rozen”.

De staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie. In 1911 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Deze datum werd echter niet overal aangehouden. In Nederland werd de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912  Bron: Wikipedia

Mimosa taart hoort bij internationale vrouwendag, De mimosa is het symbool ervan. De mimosa bloeit in de winter en in het voorjaar en hun pluizige hoofdjes met ronde gele bloemen hebben een duidelijke , vaak sterke viooltjesgeur.

de mimosa

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Maak het beslag volgens aanwijzingen op de verpakking en bak het taartkapsel in een met wat boter ingesmeerde bakvorm van 20 cm breed, en waarin een bakvel onderin is gelegd.
  • Open de oven niet eerder dan na 30 minuten, anders zakt het taartkapsel in.
  • Laat het taartkapsel goed afkoelen op een rooster.
  • Als het taartkapsel goed is afgekoeld, snijd je de bovenkant van het taartkapsel af met een scherp broodmes.
  • Het bovenste deel leg je apart, deze wordt straks weer gebruikt als bovenkant op de taart.
  • Met een kleiner mes snijd je vervolgens langs de rand van de taart, maar laat daarbij wel een rand van 2-3 cm staan, en snij niet helemaal tot op de bodem!
  • Met de hand haal je het middelste deel van de taart eruit en met een lepel modelleer je de cake zodat er een mooie vorm ontstaat, met een bodem van ongeveer 2 cm. Het restant cake bewaar je, deze wordt weer gebruikt.

Vulling:

  • Maak de banketbakkersroom volgens aanwijzingen op de verpakking aan met water.
  • De vulling bestaat uit zeer klein gesneden stukjes ananas op siroop die vermengd wordt met banketbakkersroom en slagroom.
  • Klop de slagroom zonder suiker.
  • Mix de banketbakkersroom door de slagroom en houd 1/3 apart, deze is nodig voor de garnering.
  • Snijd de ananas in hele kleine stukjes en vermeng dit door het 1/3 deel dat apart is gehouden.
  • Meng het kopje ananassiroop met het kopje sinaasappellikeur en smeer dit uit over het uitgeholde taartkapsel.
  • Giet de ananasroomvulling in de taart.
  • Plaats de bovenkant weer op de taart en bestrijk de taart met het restant roommengsel over de hele taart en over de zijkanten.Van de cake die over is gehouden, maak je kleine plukjes (die lijken op mimosabloemetjes), maar je kunt ze ook in kleine blokjes snijden. Verdeel dit over bovenkant van de taart.
  • Zet de taart 3-4 uur in de koelkast om op te laten stijven.
  • Garneer de taart met een takje met wat gele bloemetjes naar keuze, die je hebt gemaakt van gele fondant of marsepein met een bloemuitsteker.
  • Opmerking: omdat Mimosa bloemetjes licht giftig zijn, adviseer ik om een takje naast de taart te zetten.
  • Eventueel kun je de taart met wat suikerbakkerspoeder bestuiven.

Tip: Je kunt ook de likeur weglaten als je de taart maakt voor kinderen, gebruik dan een sinaasappelessence.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*