Maak zelf je koekhuisje + sjabloon

Maak zelf je koekhuisje + sjabloon

Print Friendly, PDF & Email

Gingerbread koekjes  zijn in het buitenland erg populair, vooral in Amerika en Engeland. De koekjes worden meestal geserveerd in de kleuren van kerst. De gember geeft een specifieke smaak aan de koek in combinatie met kaneel. Maak er leuke koekjes van en versier ze met gekleurde icing. Het eerste recept is voor de koekjes. Als je graag een mooi koekhuisje wil maken, klik je op het sjabloon onderaan dit recept.

Waar komt het beroemde gingerbread vandaan? In Amerika en Engeland zijn ze er dol op.

Gingerbread wordt naar verluidt in 992 CE naar Europa gebracht door de Armeense monnik Gregorius van Nicopolis. Hij verliet Nicopolis (in het moderne West-Griekenland) om te wonen in Bondaroy (noord-centraal Frankrijk), in de buurt van de stad Pithiviers. Hij bleef daar zeven jaar en leerde peperkoek bakken aan Franse christenen. Hij stierf in 999. In de 13e eeuw werd peperkoek door Duitse immigranten naar Zweden gebracht. In het 15e-eeuwse Duitsland beheerde een peperkoekgilde de productie. Vroege verwijzingen uit de abdij van Vadstena laten zien dat de Zweedse nonnen peperkoek bakten om de spijsvertering in 1444 te verlichten. Het was de gewoonte om witte koekjes te bakken en ze te schilderen als raamdecoratie.

De eerste gedocumenteerde handel van peperkoekkoekjes dateert uit de 17e eeuw, waar ze werden verkocht in kloosters, apotheken en boerenmarkten op het platteland. In het middeleeuwse Engeland werd peperkoek geacht geneeskrachtige eigenschappen te bezitten. Honderd jaar later werd de stad Market Drayton in Shropshire, Engeland, bekend om zijn ontbijtkoek, zoals trots wordt getoond op het welkomstbord van hun stad, waarin staat dat het het “huis van peperkoek” is, verbonden met Pézenas en Arlon. De eerste vermelding dat peperkoek werd gebakken in de stad dateert van 1793, hoewel het waarschijnlijk eerder werd gemaakt, omdat gember al sinds de jaren 1640 in winkels op grote straten was opgeslagen. Gingerbread werd op grote schaal verkrijgbaar in de 18e eeuw.

Gingerbread kwam naar Amerika met kolonisten uit Europa. Melasse, dat minder duur was dan suiker, werd al snel een gangbaar ingrediënt en produceerde een zachtere cake. Het eerste Amerikaanse kookboek, American Cookery door Amelia Simmons gepubliceerd in 1796, bevatte zeven verschillende recepten voor peperkoek.

In Engeland kan peperkoek verwijzen naar een cake of een soort koekje of biscuit gemaakt met gember. In de koekjesvorm heeft het meestal de vorm van een peperkoekman. Peperkoekmannen werden voor het eerst toegeschreven aan het hof van koningin Elizabeth I, die de beeldjes diende aan buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Tegenwoordig worden ze echter meestal geserveerd rond Kerstmis.

In Nederland en België wordt een zachte en kruimelige peperkoek genaamd peperkoek, kruidkoek of ontbijtkoek in de volksmond geserveerd bij het ontbijt of overdag, dik gesneden en vaak bedekt met boter. In Duitsland bestaat peperkoek in twee vormen: een zachte vorm genaamd Lebkuchen en een hardere vorm, vooral geassocieerd met carnavals en straatmarkten zoals de kerstmarkten die in veel Duitse steden voorkomen. De harde peperkoek wordt gemaakt in decoratieve vormen, die vervolgens verder worden versierd met snoep en glazuur. De traditie van het snijden van peperkoek in vormen neemt vele andere vormen aan en bestaat in veel landen, een bekend voorbeeld is de peperkoekman. Traditioneel werden deze ondergedompeld in portewijn.

Gingerbread is populair in Engeland en in Amerika en is verkrijgbaar in supermarkten. Net als in andere landen worden peperkoekkoekjes vaak versierd met koninklijke glazuur.

Bereiding


 1. Klop de boter en suiker romig.
 2. Voeg het ei toe en mix goed door.
 3. Mix de sinaasappelrasp en stroop erdoor.
 4. Voeg de bloem, baksoda, kaneel, gember, gemalen kruidnagels en zout toe, en meng goed door.
 5. Stop het deeg goed verpakt in huishoudfolie tenminste 2 uur in de koelkast.
 6. Verwarm de oven voor op 190°C / gasovenstand 5.
 7. Leg bakpapier op de bakplaat.
 8. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak uit tot een dikte van 0,5 cm.
 9. Steek ze in de gewenste vorm met koekjesstekers uit.
 10. Leg de koekjes ongeveer  3 cm uit elkaar af op de bakplaat.
 11. Bak 10 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven, tot de koekjes stevig en licht geroosterd zijn aan de randjes.
 12. Laat ze goed afkoelen.

Gekleurd glazuur maken:

 1. Neem 10 eetlepels suikerbakkerspoeder en 3 eetlepels water.
 2. Voeg daar een paar druppels  kleurstofgel  van uw keuze aan toe (wij gebruikten rood en wit op onze koekjes).
 3. Het geheel goed mixen of stevig doorroeren.
 4. Vul hiermee een spuitzak en gebruik het direct op uw koekjes.

skuder,gingerbread-cookies

 

Wil je het patroon hebben om zelf een mooi koekhuisje te maken (patroon van ikneadtobake) klik dan hier

 

Bereiding

 1. Print het sjabloon hierboven uit en knip het uit.
 2. Maak de royal icing. Zeef de suikerbakkerspoeder en meng het eiwitpoeder er door. Voeg al mixend het water erbij. Het wordt een dik mengsel. Het heeft de juiste consistentie als je een piek trekt die rechtop blijft staan (ter controle kun je het bakje omkeren, zodat het mengsel er niet uitloopt). Stop het meteen in een spuitzak en sluit deze goed af tegen uitdrogen van de icing.
 3. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 4. Snijd de boter in kleine stukjes en meng dit met alle overige ingrediënten in een kom tot een samenhangend deeg.
 5. Rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter. Snijd alle onderdelen voor het huis uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak van het overige deeg koekjes.
 6. Bak de koek in ongeveer 20 minuten gaar. Omdat het niet mag vervormen, niet van de bakplaat afnemen maar de bakplaat zo neerzetten dat er goed lucht onder kan komen om te laten afkoelen. Zodra de koekonderdelen hard genoeg zijn, voorzichtig omdraaien om ook de onderkant ervan goed te laten afkoelen.

Het huisje in elkaar zetten

 1. Zorg er voor dat je een pak suiker (kg, of iets anders zwaars) tegen de muren kunt zetten als je deze geplakt hebt. Begin met de muren. Spuit icing op de rand van de muur die de voorkant gaat vormen. Zet de muur die de zijkant wordt er tegenaan. zet er dan een pak suiker tegen aan. Op  dezelfde manier werk je de andere twee muren af.
 2. Als je genoeg geduld hebt, kun je het beste en paar uur wachten voordat je met het dak gaat beginnen, op die manier kunnen de muren goed drogen.
 3. Plak het huis nu helemaal in elkaar. Plak het dak in elkaar op de juiste plek en ondersteun het weer met wat zware blikken of pakken
 4. Zet het huisje voorzichtig ergens weg en wacht tot de volgende dag met versieren.
 5. Als het huis helemaal droog is, komt het echte werk: het versieren! Breng met de icing mooie gekleurde decoratie aan op het huis.
 6. Of gebruik een aantal kleine gekleurde smarties (met icing aanbrengen) op het huis naar keuze.
 7. Decoreer de overgebleven koekjes.

Ingrediënten

 

Voor het deeg van het koekhuisje

Porties: 40 

 • 320 gram roomboter
 • 500 gram bloem
 • 250 gram bruine basterdsuiker
 • 15 gram koekkruiden
 • 3 gram zout
 • 1 ei
 • 500 gram poedersuiker (voor het glazuur)
 • 60 ml water (voor het glazuur)
 • 10 gram eiwitpoeder* (voor het glazuur)

*als je met kinderen werkt, kun je het beste eitwitpoeder gebruiken (ter voorkoming van Salmonella)

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*