Meringue-citroentaart van zanddeeg

Meringue-citroentaart van zanddeeg

Print Friendly, PDF & Email

Een zand deeg is een deeg dat bestaat uit bloem, koude boter en suiker, eventueel eieren. Er zijn 7 soorten deeg. Je kunt met zand deeg veel varieren en er taart of koekjes van maken. Het heeft een kruimelige structuur en breekt gemakkelijk. De boter moet hard en ijskoud zijn. Bij de bereiding wordt de boter eerst zachter gemaakt samen met de suiker. Daarna wordt er bloem over verkruimeld. Het deeg wordt met de bolle hand platgeslagen. Daarna moet het deeg minimaal een uur in de koelkast rusten, zo dat de boter weer opstijft en hard wordt.

Als je een zand deeg bodem maakt voor taart kun je hier een taart van maken van jouw smaak want je kunt er verschillende vullingen in doen zoals banketbakkersroom, bavaroise of slagroom, met een lekkere topping er over heen, chocolade pasta en vers fruit. Vers is altijd het lekkerste, en heb je geen vers fruit dan kun je ook kiezen voor diepvriesfruit. Laat deze wel goed uitlekken in een grote zeef. Wat mintblaadjes er op en je krijgt een prachtig geheel.

 

Bereiding

 

Zanddeeg maken

  1. Meng alle ingrediënten in een grote kom.
  2. Kneed de ingrediënten met koele handen snel tot een samenhangend deeg.
  3. Pak het deeg  in huishoudfolie en laat het minimaal een half uur rusten.
  4. Verwarm de oven voor op 190 graden CelsiusSmeer de bakvorm in met wat vloeibare boter.
  5. Rol het deeg uit, bekleed de vorm met het deeg en zet deze dan 1 uur terug in de koelkast, zodat de boter weer opstijft.
  6. Leg op het deeg aluminiumfolie en verdeel er een 1 cm dikke laag bakvulling over (bonen of rijst) en bak de vorm in 10-12 minuten blind in de oven.
  7. Verwijder dan de vulling en de aluminiumfolie en bak de bodem nog 10 min in de oven.
  8. Nu is deze klaar voor gebruik voor bijvoorbeeld fruittaarten, en kun je naar eigen keuze vullen met bavaroise, banketbakkersroom, slagroom en fruit of bijvoorbeeld Meringue-citroentaart

Meringue-citroentaart maken

  1. Breng het citroensap met de suiker en de boter aan de kook.
  2. Roer in een kom de bloem met de dooiers glad.
  3. Schenk al roerend beetje bij beetje en voorzichtig het warme sap bij de dooiers en schenk het mengsel terug in de pan.
  4. Verwarm het op laag vuur tot het gaat binden. Laat het tegen de kook komen en haal de pan van het vuur. Schep het mengsel in de taartvorm en strijk het glad.
  5. Bestrooi de vulling met een dun laagje suiker om velvorming te voorkomen en laat het verder afkoelen.
  6. Maak een kom schoon met wat citroensap en droog het af met keukenpapier (op deze manier is je kom vetvrij).
  7. Klop in de vetvrije kom het eiwit stijf.  Voeg 160 gram suiker in een keer toe en klop het verder tot een mooi taai eiwit. Schep een flinke laag eiwit grillig over de citroenvulling. Laat de taart in 3 min in een matig hete grill mooi bruin kleuren.

 

Ingrediënten

Basis zanddeeg bodem

  • 250 gram patent bloem
  • 170 gram ongezouten ijskoude harde roomboter in blokjes
  • 100 gram fijne basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel melk
  • 1 ei (L)

Voor de vulling

  • 1.5 dl citroensap
  • 160 gram fijne suiker
  • 80 gram ongezouten roomboter
  •  6 eidooiers (L)
  • 3 eiwitten (L)
  • 2 eetlepels patent bloem
  • 180 gram fijne suiker

Evt. voor de garnering

  • Wat schijfjes citroen
  • Een paar mintblaadjes

 

Andere voorbeelden van zanddeeg taarten

zand deeg met fruit

Recept Tip culinair mei 2002

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*