Mijn mooie ronde arlettes (en mijn tips)

Mijn mooie ronde arlettes (en mijn tips)

Print Friendly, PDF & Email

Natuurlijk heb ik nog een keer arlettes gemaakt, en deze keer werden het mooie ronde koekjes en weer lekker krokant. En de reacties waren weer zeer lovend. Het is niet veel werk om dit bladerdeeg te maken, maar het kost veel tijd omdat het deeg steeds moet rusten in de koelkast. Met DE tip van Hidde de Brabander en mijn tips erbij lukt het jou ook om deze lekkere krokante koekjes te maken.

De geschiedenis van koekjes

Er wordt gezegd dat het bakken van koeken ouder is dan het bakken van brood. Germanen, Grieken, Romeinen, Middeleeuwers: er is bijna geen volk of periode te bedenken waarin de mens geen koek bakte. Hoewel ook Nederlanders grote koekliefhebbers zijn, werd dit product lang niet door alle bakkers gebakken. De bereiding van koek was wel al in de 14e eeuw te vinden in de Gelderse en Overijsselse Achterhoek. (lees er nog meer over op www.bakkerijwiki.nl)

Vroeger werden koekjes vooral door de banketbakker gebakken. Tegenwoordig is de productie grootschaliger en worden ze meestal verkocht in supermarkten. Veel mensen vinden het leuk om af en toe zelf koekjes te bakken, zoals ik.

Ik las ergens op internet dat iemand het overdreven vond dat je 5 uur over de arlettes maken doet. Zij maakte er kaneelswirlkoekjes van, van koekjesdeeg dus. Oke leuk, maar toch niet te vergelijken met de echte krokante arlettes, gemaakt van flinterdun bladerdeeg (millefeuille) en met een lichte gekaramelliseerde smaak.

Ik gebruikte deze tip van Hidde de Brabander die hij mij gaf

“Het mooi rond maken is echt even een oefening, gewoon vaak doen en de arlette vaak draaien”.

Bij de Franse methode vouw je de boter in het basisdeeg. Dat vouwen doe je om het bladerdeeg in 3 delen te verdelen. Tweederde van het bladerdeeg bedek je met de dunne plakken boter. Het derde onbedekte deel vouw je over de helft van de boter, waarna je het deeg dubbelslaat en uitrolt. Dit heet een halve toer. Het deeg wordt daarna opnieuw gevouwen, een kwartslag gedraaid en opnieuw uitgerold (dat heet het een hele tour). Dit doe je in totaal 4 keer.

Mijn eigen tips

 1. Het maken van het deeg kost zo veel tijd omdat je 4x een tour maakt waarbij je het deeg steeds een uur laat rusten in de koelkast. Een deeg dat je koelt is een stuk steviger en kouder. Het plakt minder en is gemakkelijk te verwerken. Dat merk je ook als je de deegrol gaat snijden, gebruik daarbij een scherp mes.
 2. Ik gebruikte een fijne werkmat (gekocht bij IKEA) als ondermat. Deze licht bestuiven met wat bloem.
 3. Bepoeder ook steeds je deegroller met wat bloem.
 4. Snijd de deegrol in (net iets kleiner dan) 1 cm, dan kun je de koekjes mooi klein houden en worden ze mooi rond. Draai de arlette een paar keer om en om en rol ze mooi rond uit.
 5. Maak deze koekjes niet op een warme dag, dan loopt het deeg sneller uit.
 6. Als je de arlettes op de bakplaat legt, zorg er dan voor dat je al het deeg alvast hebt gesneden in dunne plakjes, zodat het deeg niet “warmer” wordt. Of leg de (steeds kleiner wordende) deegrol ingepakt in huishoudfolie in de koelkast.
 7. Ik gebruikte een taartlifter om de koekjes op de bakplaat te leggen, voor mij een onmisbaar hulpmiddel, maar je kunt ook een paletmes gebruiken. De taartlifter kun je niet alleen voor taart maar ook voor pizza’s gebruiken.
 8. In het filmpje van Maedow Brown Bakery wordt goed uitgelegd hoe je het deeg moet maken en dat je de koekjes moet draaien in de oven, dat laatste heb ik niet gedaan en dit is het resultaat.
Taartlifter

 

 

 

Ingrediënten

Voor 30 arlettes

 • 375 gram volkoren bloem
 • 7 gram zout
 • 57,5 gram zachte ongezouten roomboter
 • 167,5 cc water
 • 265 gram koude ongezouten roomboter
 • 50 gram eiwit
 • 100 gram rietsuiker
 • 4 theelepels kaneel

 

Maak ook je eigen mooie ronde arlettes volgens het recept, krokante arlettes  op www.maakeentaart.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*