Oranjekoek uit Friesland

Oranjekoek uit Friesland

Print Friendly, PDF & Email

Fryske Oranjekoeke of ook wel Oranjekoek bestaat al heel lang. Het is het symbool uit Friesland. Het recept wordt al heel lang geheim gehouden bij de Friese bakkers. De oranjekoek dankt zijn naam aan de gekonfijte dunne snippers sinaasappelschil die in de koek zijn meegebakken.

De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek, met daarop roze glazuur en een crème versiering. Op de crème versiering zijn gekonfijte vruchten of andere garneringen aangebracht. In Friesland kom je veel verschillende vormen van de echte koek tegen. Iedere bakker had zijn eigen, vaak streekgebonden recept dat van vader op zoon werd doorgegeven. Vooral in de Friese Wouden wordt door bakkers anijs in hun oranjekoeken gebruikt. In Noordwest-Friesland juist meer kaneel en in andere delen van Friesland wordt gember gebruikt. Wat veel Friese thuisbakkers doen is poedersuiker mengen met een beetje rode bessensap. Dan wordt het een mooi lichtroze kleur. (bron: Wikipedia).

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

Amandelspijs maken

  1. Maal de amandelen en suiker fijn in de keukenmachine met een ijzeren hakmes en mix het eiwit en het citroensap erdoor heen.
  2. Laat de keukenmachine zijn werk doen totdat alles goed met elkaar vermengd is en er zich een bal begint te vormen (van het deeg).
  3. Kneed het deeg even goed door met je vingers. Dan is het klaar voor gebruik.

Deeg

  1. Meng het ei met de suiker, boter, zelfrijzend bakmeel, olie, sinaasappelrasp, anijszaad en het water. Laat het deeg opstijven in de koelkast.
  2. Bestuif het deeg met bloem en rol het uit in 2 plakken.
  3. Vet de bakvorm in en leg bakpapier op de bodem.
  4. Leg een plak deeg op de bodem, verdeel de amandelspijs erover en leg de volgende plak deeg erop.
  5. Bak het deeg in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Haal de taart uit de vorm en laat hem goed afkoelen.

Garneren

  1. Klop de slagroom met de suiker en een zakje “klop fix” flink stijf, zodat de slagroom goed stijf wordt.
  2. Schep de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
  3. Meng de poedersuiker met het bessensap (eventueel nog een beetje water toevoegen als het nog te vast is.
  4. Let erop dat je er niet teveel bij doet!) en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
  5. Snijd de randen van de taart eraf.
  6. Spuit de slagroom op de taart en steek er sinaasappelsnippers en chocoladesnippers in.

Ingrediënten

 

Deeg

  • Rasp van de schil van 2 flinke sinaasappels
  • 1 ei
  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 30 gram ongezouten boter
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 0,5 dl zonnebloemolie
  • 2 tl anijszaad
  • 100 ml water

Amandelspijs

  • 250 gram amandelen
  • 175 gram suiker
  • 1 eiwit
  • citroensap

Garneren

  • 200 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 200 gram poedersuiker
  • 4 eetlepels rode bessensap
  • gekonfijte sinaasappelschillen
  • chocoladesnippers

 

 

 

Bron: Smulweb.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*