Pastiera napoletana Paastaart

Pastiera napoletana Paastaart

Print Friendly, PDF & Email

Pastiera is een type van Italiaanse taart gemaakt met ricotta kaas. Het is afkomstig van het gebied rondom Napels. Het is een cake die tijdens Pasen gebakken wordt in Italie.

Bereiding


  1. Rasp de schil van de citroenen. Voeg een derde van de rasp, 25 gram boter, een mespunt kaneel, wat zout en de risotto rijst toe aan de melk.
  2. Kook de rijst in 20-25 minuten gaar en laat het afkoelen.
  3. Meng in de keukenmachine de bloem met 175 gram suiker, de rest van de boter, 1 ei en 2 eierdooiers tot een glad deeg.
  4. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  5. Rasp de schil van de sinaasappels.
  6. Meng de ricotta met de rasp, de rest van de suiker, de vanillesuiker, de rest van de citroenrasp, sukade, een mespunt kaneel, 4 eieren en 1 eierdooier.
  7. Roer de afgekoelde risotto rijst door het ricottamengsel.
  8. Verwarm de oven voor op 180 Celsius. Verdeel het deeg in een grote en een kleine portie. Rol beide porties op een met bloem bestoven aanrecht uit tot ronde lappen.
  9. Bekleed de bakvorm (ook de zijkanten) met de grootste lap deeg. Giet het ricotta-rijstmengsel op het deeg.
  10. Dek het geheel af met de kleine deeglap; druk de zijkanten goed aan en breng met een mes een ruitmotief aan op de bovenkant.
  11. Bak de taart in het midden van de oven in 70-75 minuten goudbruin. Neem de taart uit de oven en laat ‘m goed afkoelen.
  12. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast en bestrooi deze voor het serveren met wat poedersuiker.

 

Ingrediënten

  • 3 citroenen
  • 8 middelgrote eieren
  • 175 gram ongezouten roomboter (of margarine)
  • 2 mespunten kaneel
  • 150 gram risottorijst
  • 500 ml halfvolle melk
  • 350 gram tarwebloem
  • 375 gram kristalsuiker
  • 2 medium handsinaasappels
  • 500 gram ricotta
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2 eetlepels sukade
  • 2 eetlepels poedersuiker

 

Vooral met de citroensmaak een erg lekkere smaak!

 

 

Bron Allerhande nummer 4 (2007)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*