Petit fours maken

Petit fours maken

Print Friendly, PDF & Email

Wat zijn petit fours?

Een warm (kapsel)beslag wordt gebruikt voor het maken van taartbodems, gebakjes en Petit Fours. Petit Four is een klein gebakje dat meestal aan het einde van de maaltijd gegeten werd. De naam, afgeleid uit het Frans, betekent eigenlijk smalle oven. Petit Fours zijn niet geheel bedekt met marsepein of fondant. Als je dat wel zo wilt maken, doe dat dan als volgt: je neemt een reep fondant die net iets hoger is dan het taartje, hiervan vouw je alle punten naar elkaar toe, daar bovenop zet je een decoratie of fruit. Dit heet een kasteel Petit Four.

kasteel petit four
kasteel petit four

 

Er zijn verschillende soorten Petit Fours

Cake gevuld met slagroom, chipolata of crème en bedekt met een laagje marsepein of glazuur. Bavarois in diverse vormen en smaken. Een harde wener bodem opgespoten met slagroom of crème (overgoten met chocolade) en versierd met een (in drank) stukje fruit. De Petit Fours worden gegarneerd met chocolade, fruit, walnoten, parels, etc. Petit Fours worden vaak geserveerd bij een high tea met allerlei andere lekkernijen. Petit Fours zijn ook geschikt als receptiegebakje. Vaak worden ze dan opgemaakt met een logo of foto van een eetbare print maak ze voor jouw moeder op moederdag!

 

Petit Fours met fondant

Bereiding

  1. Biscuit 1 of 2x snijden met het zaagje (afhankelijk van de dikte van het kapsel) en tremperen(besprenkelen met druppels) met de topping, een helft bestrijken met de caramelbotercrème en abrikozenjam en de andere helft er boven op zetten.
  2. De bovenkant en de zijkanten bestrijken met abrikozenjam zodat de fondant goed plakt en er geen luchtbellen ontstaan. (Als je een rode jam gebruikt, kun je dat beter niet op de bovenste laag smeren, want bij een lichte kleur fondant geeft deze jam vlekken door de fondant heen).

  3. Fondant in de gewenste kleur maken en vierkant uitrollen op het tafelzeil dat met een klein beetje crisco is ingesmeerd.
  4. Met een smoother het geheel heel goed glad strijken.
  5. De hoeken eerst met je handen glad strijken, daarna pas de smoother gebruiken en het restant van de fondant met een scherp mes weg snijden.
  6. Niet te veel, zodat de Petit Four mooi bedekt wordt met fondant.
  7. Gebruik een liniaal en een scherp mes. Zet inkepingen bij elke 5 cm, zowel horizontaal als verticaal. Druk de liniaal niet te hard in de fondant.
  8. Gebruik keukenpapier om bij elke keer als je het mes gebruikt, de botte kant van het mes hiermee af te vegen.
  9. Snijd stukjes van 5×5 cm of 4×4 cm. De randen van het fondant aan de zijkanten mooi recht afsnijden.
  10. Denk er om dat je steeds het mes afveegt met het keukenpapier, op die manier blijft je fondant netjes en komt er geen jam op.
  11. Houd daarnaast de fondantlaag vast als je gaat snijden, zo blijft het een mooi geheel.
  12. Nu kun je de Petit Fours gaan decoreren met suikerbloemetjes of met andere mooie kleine decoraties.
  13. Of met ganache er letters op maken.

 

Ingrediënten

  • 1 biscuit van 20×20 vierkant
  • een lekkere abrikozenjam
  • een lekkere botercreme ( 250 gram ongezouten roomboter+ 250 gram suikerbakkerspoeder + smaakje)
  • 500 gram fondant (gekleurd) of afgeslapt fondant zie recept onderaan

Verder nodig

  • Paletmes
  • Zeer scherp mes
  • 20 papieren caisses
  • eetbare lijm
  • evt. kant en klare afbeeldingen (eetbare prints)

Fondantglazuur (afgeslapt fondant)

Veel mensen verwarren deze fondant met gewone fondant. Deze gebruiksklare fondant wordt gebruikt voor het glaceren van petit fours, cupcakes. Het is een soort glazuur dat zacht blijft en is mooi glanzend. Je kunt het net als alle andere glazuren en suikerpasta’s eenvoudig kleuren met voedingsmiddelenkleurstof.

Afgeslapt fondant zelf maken

Afgeslapt fondant wordt voor gebruik opgewarmd, waardoor de vloeibaarheid toeneemt. Het gebak dat je wilt glazuren, doop je in de afgeslapte fondant, waarna je het laat afkoelen op een rooster. Het is hierdoor heel geschikt voor cupcakes en petits fours. Afgeslapt fondant is kant-en-klaar verkrijgbaar en hoeft dan alleen nog opgewarmd en eventueel gekleurd te worden. Je kunt het echter ook zelf maken.

Ingrediënten

  • 400 g suiker
  • 1/8 tl wijnsteen
  • 250 ml water
  • 200 tot 300 g poedersuiker( zoveel als nodig is)

  1. Meng in een steelpan de basterdsuiker, wijnsteen en water.
  2. Breng aan de kook op middelhoog vuur en laat koken zonder te roeren tot een temperatuur is bereikt van tussen de 106°C en 112°C.
  3. Zonder suikerthermometer kun je dit controleren door te zien of er een klein beetje siroop als een draad van de lepel afloopt.
  4. Als de siroop op de juiste temperatuur is haal dan de pan van het vuur en roer de poedersuiker erdoor met 50 gram per keer tot de glazuur dik genoeg is dat het een metalen lepel bedekt.
  5. Test het uit door wat over een klein stukje cake te schenken.
  6. Pas de hoeveelheid poedersuiker aan om de juiste schenkdikte te krijgen.
  7. Verwerk het als het nog warm is, of warm op over een kom kokend water.

 

Werkwijze om met afgeslapt fondant petit fours te maken

  1. Afgeslapt fondant rustig verwarmen in een pan.
  2. Eventueel wat kleurstofgel door de verwarmde massa roeren.
  3. Prik de petit four op een prikker (in zijn geheel) en voorzichtig met een lepel in de fondantglazuur dopen.
  4. Op deze manier blijft de petit four heel en daarna zet je de petit four op een rooster waar deze kan afkoelen.
  5. Als ze bijna afgekoeld zijn, kun je de petit four versieren met decoraties.
  6. Met eetbare lijm kun je ook petit fours versieren, laat de petit fours dan in zijn geheel afkoelen.

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*