Princes torte uit Zweden

Princes torte uit Zweden

Print Friendly, PDF & Email

De princes torte stond volgens Wikipedia in 1930 voor het eerst in een kookboek. Oorspronkelijk heette de taart ‘Grön tårta’, oftewel groene cake. Naar verluidt waren de Zweedse prinsessen echter zo gek van de taart dat de lekkernij omgedoopt werd tot de huidige Prinsesstårta. De huidige prinsesstårta kenmerkt zich uiteraard door de groene marsepein laag met poedersuiker. Daaronder zijn meerdere lagen cake, slagroom en jam te vinden. Als je naar Zweden toe gaat , is het aan te raden om deze taart te proeven, erg lekker.

Overigens is jam niet terug te vinden in het originele recept, maar tegenwoordig is het ingrediënt in vrijwel alle taarten te vinden. Prinsessentaart wordt gegeten bij verjaardagen en speciale gelegenheden als kerstmis, bruiloften. De marsepein heeft dan andere kleuren. Het recept is voor het eerst genoemd in het beroemde Zweedse kookboek, “Prinsessornas kokbok”, geschreven door Jenny Åkerström-Söderström in 1929, waar de taart gewoon de naam ‘Groene Cake’, heeft.

Bereiding

  1. Neem een springvorm van 26 doorsnede, vet deze in en leg onderin een bakpapier.
  2. Klop de eieren en de suiker luchtig.
  3. Doe het bakpoeder door de bloem, meng het met de bloem met de eieren.
  4. Giet het mengsel in de vorm.
  5. Bak de cake op 180 graden in gedurende ongeveer 45 minuten mooi bruin en gaar.
  6. Laat de taart goed afkoelen.
  7. Snijd na het afkoelen van de taart, de taart met een taartzaag in drie lagen, de bovenste laag mag maar maximaal minder dan 1 cm zijn.

Marsepein

  1. Kneed de marsepein goed door zodat deze goed soepel is en bewaar deze tot aan gebruik in een goed afgesloten diepvrieszak.

Vanille crème

  1. Maak een gleuf in het vanillestokje en verwijder de zaadjes.
  2. Breng de melk aan de kook in een pan.
  3. Klop de eidooiers, aardappelmeel en suiker luchtig.
  4. Roer dit mengsel in de melk, laat op een laag vuur sudderen
  5. Laat het geheel niet koken. Als het goed op dikte is het vanillestokje eruit halen.
  6. De gelatine in koud water weken, roer ze daarna door de hete vla
  7. Voeg de slagroom toe en breng op smaak met vanillesuiker.
  8. Laat de vanille crème goed afkoelen.

Opmaken van de taart

  1. Leg de onderste laag op een mooie schaal.
  2. Verdeel hier een gedeelte van de vanille crème over en zorg er voor dat de vanille crème goed verdeeld wordt over de laag.
  3. Leg de tweede laag op de taart, voeg weer vanille crème toe en verdeel ook hier de vanille crème weer goed over de laag.
  4. Voeg de bovenste laag toe en breng hier de resterende vanille crème aan op de cake en op de zijkanten.
  5. Rol de marsepein met een deegroller uit en plaats deze voorzichtig met een met wat crisco ingesmeerd tafelzeil over de cake.
  6. Snijd het overtollige marsepein eraf met een scherp mesje.
  7. Zeef de suikerbakkerspoeder over de taart of garneer met taartdecoraties zoals bijvoorbeeld een gekleurd roosje of aan de zijkanten wat toefjes vanille crème (zoals op de foto).

 

Ingrediënten

Taart is voor ongeveer 10 personen

Voor de cake

  • 4 eieren
  • 2 dl suiker
  • 1 dl tarwemeel
  • 1 dl aardappelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder

Voor de marsepein

  • 700 gram lichtgroen gekleurde marsepein

Voor de vanille crème:

  • 2 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • Anderhalve eetlepel aardappelmeel
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 theelepel vanillesuiker
  • 3 dl slagroom

Suikerbakkerspoeder is verkrijgbaar (en wordt geleverd in een goed gesealde zak) in onze webshop www.maakeentaart-shop.nl

per kg van 2,99 voor 2,75

slider.ingredienten.maakeentaart

 

 

 

 

Foto: simplyscandianavianfoods

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*