Romige red velvet cake

Romige red velvet cake

Print Friendly, PDF & Email

Een romige Red Velvet cake (rood fluweel) is een donkerrode taart met een fluweelzachte romige smaak. De taart heeft een witte topping, meestal van roomkaas met witte chocolade, die mag niet ontbreken in de taart. De rode kleur wordt altijd verkregen door middel van kleurstof, maar ook met natuurlijke kleurstoffen (bijvoorbeeld bietjes) kan de rode kleur worden nagebootst. In de taart zit verder altijd karnemelk, boter, cacao en bloem. Eén van de andere ingrediënten die in een goede Red Velvet cake hoort te zitten is cacao. Een Red Velvet cake zonder cacao en de romige topping is geen echte Red Velvet cake! Er bestaan ook variaties met pure of melkchocolade. De taart komt oorspronkelijk uit Amerika, eind jaren negentig is de taart bekender geworden, waaronder gelukkig ook in Nederland.

 

Bereiding

  1. Verwarm de over voor op 170 graden Celsius.
  2. Vet 3 springvormen in van 20 cm doorsnede en bekleed ze met bakpapier.
  3. Mix in een grote beslagkom 250 gram boter met de suiker totdat het lekker romig is.
  4. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix het geheel goed door.
  5. Meng de rode kleurstof met de cacao en voeg dit toe aan het mengsel.
  6. Voeg ook de bloem en de karnemelk toe, en daarna de vanille en het zout.
  7. Meng de baksoda met het azijn en roer het voorzichtig door het beslag, maar meng het niet te veel.
    Verdeel het cakebeslag over de 3 bakvormen en bak ze in ongeveer 25 minuten in de warme oven. Laat ze daarna afkoelen op een taartrooster.

 

Uitleg baksoda

Baksoda (baking soda)  wordt gebruikt om het deeg luchtiger te maken en te laten rijzen. Het wordt ook wel natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda of zuiveringszout genoemd. Baksoda is veel sterker dan bakpoeder. Gebruik daarom in dit recept baksoda.

 

Ingrediënten

 

  • 250 gram ongezouten zachte roomboter
  • 600 gram ruwe rietsuiker
  • 6 eieren (L)
  • 2 eetlepels rode voedingskleurstof
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 375 gram witte patentbloem
  • 250 ml karnemelk
  • 1 theelepel vanille- extract
  • een snuf zout
  • 1 theelepel baksoda (baking soda)
  • 1 eetlepel azijnVoor het glazuur
  • 200 gram roomkaas
  • 250 gram ongezouten zachte roomboter
  • 350 gram witte chocola

 

In plaats van cake kun je natuurlijk ook red velvet cupcakes maken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*