Roomborstplaat recept

Roomborstplaat recept

Print Friendly, PDF & Email

Roomborstplaat. Ken je het nog van vroeger? Borstplaat maken. Ik leerde dat van mijn moeder en maakte het altijd met mijn zussen zo rond sinterklaastijd. Lekker maar wel heel zoet, maar een (klein) stukje mag.

 

Oorsprong (bron Wikipedia)
De allereerste snoepjes ontstonden in de Nederlanden in de 16e eeuw. Meer bepaald in 1510 in Vlaanderen. Het werd suikerwerk genoemd. Om dit te maken smolt men rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. Het was in het begin vooral populair bij de hogere kringen. Zo lieten verscheidene Duitse keizers suikerwerken naar hun hof brengen vanuit de Zuidelijke Nederlanden en werden er zelfs kleine suikerbeeldjes gemaakt bij belangrijke gebeurtenissen. In 1747 ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker goedkoper kon produceren door het uit bieten te halen. Sindsdien was suikerwerk ook voor het gewone volk bereikbaar.

Borstplaat wordt voornamelijk gegeten in de periode rond Sinterklaas. In de tijd dat suiker in Nederland alleen nog gemaakt werd van suikerriet, dat ver weg groeide en met schepen opgehaald moest worden, was suiker een duur product. Het werd dan ook alleen gebruikt bij groots gevierde feesten, zoals bruiloften of het sinterklaasfeest. Gespecialiseerde banketbakkers zorgden ervoor dat de suiker verwerkt werd tot suikerbeesten, hartjes enzovoort.

Bereiding


 1. Laat de suiker met de vanillesuiker, boter en slagroom smelten in een pan met dikke bodem. Gebruik eventueel een warmhoudplaatje, zodat dit niet te snel gaat.
 2. Roer tot de suiker helemaal is gesmolten. Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot het geheel dikker wordt en je het langs de rand hard voelt worden.
 3. Zet de vormpjes op bakpapier op een oventray en giet de massa voorzichtig over in de vormpjes.
 4. Laat het hard worden (minimaal 20 minuten), zodra de borstplaat witte vlekjes gaat vertonen het bakpapier eraf halen en verder laten drogen.
 5. Zet daarna de vormpjes op hun zijkant en laat het verder hard worden, daarna kun je de borstplaat gemakkelijk uit de vormpjes kunt halen.

 

 • Borstplaat gieten op een macaronmat gaat heel goed, alleen de borstplaat blijft dan wat dunner.
 • Koekvormpjes zijn hier niet zo geschikt voor, tenzij je de vormpjes insmeert met wat gesmolten boter.
 • Voor bruine borstplaat: voeg 1 eetlepel cacao toe aan het mengsel.
 • Voor een andere kleur borstplaat: Voeg 2 eetlepels limonadesiroop toe aan het suikermengsel.
 • Voeg wat essence toe als smaak, smaakt ook heerlijk.

Extra voorzichtig als je dit recept met kleine kinderen gaat maken: als je de suiker verwarmt wordt deze heel erg heet.

Ingrediënten

 • 250 gram kristalsuiker
 • 1 beker ongeklopte slagroom 125 cc
 • 1,5 eetlepels melk
 • 1 theelepel roomboter

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*