Scones maken

Scones maken

Print Friendly, PDF & Email

Deze week heb ik scones gemaakt met natuurlijk een lekkere jam erbij en clotted cream, zoals de Engelsen zeggen. Scones smaken nergens zo lekker als in Engeland met een lekkere grote pot verse thee erbij. Ik heb ze in Wales gegeten bij een groot kasteel in een mooie tuin met prachtige hortensiastruiken aan de zee. Scones mogen niet op een high tea ontbreken, maar eet er dan wel een echt lekkere jam bij. 

Een scone is een klein brood (of cake indien er suiker aan het recept is toegevoegd), dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Scones zijn vandaag de dag erg populair in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Ierland en Canada, maar worden ook elders in de wereld gegeten. In het Verenigd Koninkrijk zijn scones met clotted cream en jam een vast hapje bij de afternoon tea. Verder worden ze genuttigd bij het ontbijt of bij de koffie. Scones worden doorgaans gemaakt van tarwe, gerst of havermout, met bakpoeder als rijsmiddel.

Clotted cream – ook wel Devonshire- of Cornish cream genoemd – is ingedikte room van koemelk. Het wordt verkregen door de room indirect met stoom of au bain-marie te verwarmen en vervolgens langzaam af te laten koelen. Gedurende het afkoelen komt de crème naar de oppervlakte en vormt daar “stolsels” of “klonters”. Clotted cream is een essentieel onderdeel van een afternoon tea waarbij scones worden geserveerd (Bron: wikipedia).

Bereiding


  1. Verwarm de oven voor op 225 °C.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Zeef het bakmeel, bakpoeder en het zout in een kom.
  4. Voeg de vanillesuiker en suiker toe.
  5. Snijd de boter met 2 messen door het meel.
  6. Klop het ei met de melk los.
  7. Bewaar ½ eetlepel van het ei-melkmengsel voor bestrijken en voeg de rest toe aan het meelmengsel. Kneed dit tot een samenhangend deeg.

scones deeg.maakeentaart

  1. Rol het deeg uit tot een lap van 1.5 cm dik.
  2. Steek met het uitsteekvormpje of met behulp van een glas 12 rondjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

uitsteken rondjes scones.maakeentaart

  1. Bestrijk met het achtergehouden ei-melkmengsel.
  2. Bak de scones in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten lichtbruin en gaar.
  3. Laat de scones uit de oven op een rooster 10 minuten afkoelen.

Gebakken scones.maakeentaart

  1. Klop ondertussen de slagroom stijf.
  2. Serveer de scones met een heerlijke wat zure jam en slagroom.

Tip: je kunt de scones ook ruim van te voren maken en invriezen

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 50 gram boter
  • 1 ei (L)
  • 75 ml melk
  • 60 ml slagroom
  • 225 gram lekkere jam

 

Recept: Allerhande

Foto’s: Maakeentaart

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*