Speculaas maken

Speculaas maken

Print Friendly, PDF & Email

Speculaas maken

Speculaas (voorheen: speculatie), in België ook: speculoos (deze nevenvorm heeft zich uitgebreid tot het Belgisch-Frans als spéculoos of spéculaus) is een sterk gekruide, oude soort koek , meestal -maar niet uitsluitend- hard, droog en plat, die in de vorm van verschillende voorstellingen wordt gebakken en vooral omstreeks het sinterklaasfeest populair is. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten, alsook in Westfalen en het Rijnland.

Speculaas is een gebak dat weinig rijst, het bevat enkel bakpoeder als rijsmiddel, waardoor het een vaste structuur heeft.Kenmerkend voor speculaas zijn – behalve de bruine suiker (liefst bruine rietsuiker) – de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Verschillende variaties zijn echter mogelijk met bijvoorbeeld anijs, korianderzaad en foelie. Een grote speculaaspop wordt een vrijer genoemd. Vroeger versierde een jongen een speculaaspop met bijvoorbeeld glazuur en noten. Deze bracht hij naar een meisje om haar te laten merken dat hij gevoelens had voor haar. Als de pop door het meisje werd aangenomen, waren de gevoelens wederzijds (Bron en foto: Wikipedia)

 

Bereiding

 1. Oven voorverwarmen op 175 °C
 2. Doe de bloem, suiker, kruiden, boter en een mespunt zout in een kom en mix het goed door elkaar Schenk er al draaiend 1 eetlepel ijskoud water bij en vermeng dit tot een soepel deeg.
 3. Maak van het deeg een bal en laat deze verpakt in vershoudfolie 30 minuten in de koelkast rusten.
 4. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 1 cm dik. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de amandelen in het deeg. Bak de speculaas in 30-35 minuten gaar. Laat de speculaas op het rooster afkoelen en maak er kleinere stukken van. Je  kunt ook een dikke rol van het deeg maken en en hier dunne plakjes van snijden.
 5. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk in ieder koekje een amandel.
 6. Bewaar tot gebruik in een luchtdichte trommel, maar speculaas is zo lekker dat je na een stukje nog een stukje wilt en nog een stukje……en dan (oooh op!)

 

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 200 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1,5 eetlepel koekkruiden (speculaaskruiden)
 • snufje zout
 • 100 gram bruine basterdsuiker
 • 125 gram ongezouten roomboter
 • 1 eetlepel ijskoud water

Garnering

 • evt. amandelschaafsel

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*