Speculaasbrokken recept

Speculaasbrokken recept

Print Friendly, PDF & Email

Morgen is ie er eindelijk weer! Sinterklaas. Al eerder plaatste ik een recept van gevulde speculaas, en nu heb ik ook nog een lekker recept om zelf speculaas te maken. Dat is echt heel gemakkelijk. Ook erg leuk om met je  kinderen te maken op een regenachtige dag. En de geur van speculaas ruikt zo heerlijk in de keuken!

Speculaas, in België ook speculoos, is een sterk gekruide, oude soort koek, meestal − maar niet uitsluitend − hard, droog en plat, die in de vorm van verschillende voorstellingen wordt gebakken en vooral omstreeks het sinterklaasfeest en tijdens de adventstijd populair is. De oudste bronnen betreffende speculaas spreken ook van bruiloften en kermis. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten, vooral bij de koffie of thee, bij ijs of fruitsalade. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.

Speculaas is een gebak dat weinig rijst, het bevat enkel bakpoeder als rijsmiddel, waardoor het een vaste structuur heeft. Speculaas wordt gemaakt door boter te mengen met cassonade (of basterdsuiker) en speculaaskruiden, en dit dan te mengen met de bloem (traditioneel uitsluitend roggemeel) en het bakpoeder. Bij het maken van het deeg is het belangrijk om de temperatuur van het deeg niet te snel te laten stijgen. Dit deeg wordt liefst een nacht in een koude omgeving gezet zodat de smaak van de kruiden het deeg terdege kan doordringen, waarna het in vormen gebakken wordt in een warme oven.

Kenmerkend voor speculaas zijn − behalve de bruine suiker (liefst bruine rietsuiker) − de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel gemberpoeder, kardemom en witte peper. Verschillende variaties zijn echter mogelijk met bijvoorbeeld anijs, korianderzaad en foelie.

De meeste speculaasproducten zijn gemaakt van bloem (origineel: roggemeel), bruine suiker (origineel: minder ver geraffineerde rietsuiker), boter en speculaaskruiden. Bron: Wikipedia

 

20151122-IMG_20151122_112421920
speculaas uitrollen op de bakplaat
20151122-IMG_20151122_121126289
gebakken speculaas, af laten koelen en in brokken breken

Bereiding


  • Kneed alle ingrediënten (behalve de amandelen) tot een soepel gelijkmatig deeg.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het een aantal uur (of een nacht) in de koelkast om te rusten.
  • Haal het deeg uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Leg de lap op een ingevette (of met bakpapier beklede) bakplaat. Druk het amandelschaafsel lichtjes en overal in het deeg.
  • Bak de speculaas in ongeveer 45 minuten lichtbruin in de voorverwarmde oven.
  • Laat het goed afkoelen op een rooster.
  • Breek de speculaas in grote stukken.
  • Bewaar de stukken in een goed afgesloten koektrommel als ze nog niet op zijn…

Ingrediënten

Voor 4 porties

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • Beetje zout
  • 2 eetlepels melk
  • 15 gram koekkruiden (speculaaskruiden)
  • 1 bakje amandelschaafsel

Verder nodig:

  • Grote beslagkom
  • Huishoudfolie
  • Bakpapier en bakplaat

 

Foto’s: Maakeentaart

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*