Speculaastaart met abrikozen

Speculaastaart met abrikozen

Print Friendly, PDF & Email

Taart met speculaas en abrikozen, heb je dat al eens gemaakt? Een verrassende combinatie, en het ruikt altijd zo heerlijk in de keuken als er met speculaaskruiden gebakken wordt. Deze kruiden kun je heel gemakkelijk zelf maken.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Meng in een kom de bloem met de basterdsuiker, speculaaskruiden, een het zout en de stukjes boter door elkaar.
  3. Kneed alles met koele handen snel tot een samenhangende rol deeg.
  4. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast minimaal 30 minuten rusten.
  5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dunne lap met een doorsnede van 30 cm; bekleed hiermee de ingevette vorm.
  6. Maak in een kom de amandelspijs met een vork los en meng de crème fraîche en het ei erdoor.
  7. Strijk dit mengsel over de taartbodem uit.
  8. Beleg met een laagje abrikozen en strooi er ten slotte de geschaafde amandelen over.
  9. Schuif de taart onder in het midden van de oven en bak de taart in  ongeveer 30-35 minuten goudbruin.
  10. Laat de taart daarna minimaal 10 minuten afkoelen in de springvorm en snijd deze voorzichtig los.

Tip

Eenvoudig te maken met lekker veel amandelspijs, die je zelf kunt maken, print ons makkelijke recept.

 

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eetlepels speculaas- (of koekkruiden)
  • 175 gram ongezouten roomboter (koud en in kleine stukjes)
  • 300 gram amandelspijs
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 ei (L)
  • 250 gram gewelde abrikozen
  • 1 zakje amandelschaafsel (45 g)

Speculaaskruiden zelf maken

  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat

Als je meer hier van nodig hebt, verdubbel je gewoon de hoeveelheid

Amandelspijs zelf maken

  • 1 citroen
  • 150 gram amandelen
  • 1 ei (L)
  • 160 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroenrasp

 

 

 

Recept Allerhande

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*