Sponge cake (genoise cake)

Sponge cake (genoise cake)

Print Friendly, PDF & Email

Deze luchtige en vooral veerkrachtige cake (de Engelsen noemen het vooral sponge cake) is DE basis voor alle recepten. De cake wordt gemaakt van (witte) bloem, suiker en eieren. Een taart hiervan gevuld met een lekkere frisse lemon curd smaakt heerlijk.  Omdat de cakes maar maximaal 10 minuten in de oven hoeven, krijg je in een handomdraai een mooie basis voor jouw taart. Maak m en versier m met lekkere zoete aardbeien.

 

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (gasovenstand 6)
 2. Vet een rechthoekige bakvorm van ongeveer 18×28 cm in met wat boter en bekleed deze met bakpapier. Marit gebruikte een vierkante bakvorm van 20×20 cm en 7,5 cm hoog.
 3. Klop de eieren en de suiker gedurende 10 minuten tot het beslag zo dik en romig is zodat de punten in de garde blijven hangen.
 4. Schep het gezeefde bakmeel en de gesmolten boter er door heen en roer dit tot een glad dik beslag.
 5. Giet het voorzichtig in de bakvorm zodat de lucht behouden blijft en bak het in maximaal 10 minuten goudbruin en stevig.
 6. Laat het goed afkoelen.
 7. Snijd de zijkanten voorzichtig los met een mesje en keer de bakvorm om, en verwijder het bakpapier van de cake.

Erg lekker hierin is Lemon Curd, deze vulling kun je ondanks dat je gebruikt maakt van rauwe eieren 10 dagen goed gekoeld bewaren op voorwaarde dat je gebruik maakt van schoon bestek. Natuurlijk ruik en proef je van te voren even of het nog goed is! Ook erg lekker bij verse eigengemaakte scones en clotted cream.

Ingrediënten

 • 3 grote eieren
 • 110 gram fijne kristalsuiker (zij gebruikte witte basterdsuiker)
 • 110 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 eetlepels gesmolten ongezouten roomboter

 

 

 

 

Recept: High tea vintage

Al vanaf halverwege de 19de eeuw is de high tea een traditie in Engeland. Naast heerlijke recepten voor hartige en zoete gerechtjes vind je in dit boek talloze tips voor het kiezen van servies en voor het creëren van een vintage-sfeer. Aandacht voor de geschiedenis van het theedrinken, kennis van verschillende theesoorten, servieskeuze en sfeermaken – het zijn allemaal zaken die onontbeerlijk zijn bij het organiseren van een echte Engelse high tea. Dit boek vol met de heerlijkste hartige en zoete recepten die bij een high tea horen: van crumpets tot komkommersandwiches.

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*