Stralendwitte (chocolade) botercreme maken

Stralendwitte (chocolade) botercreme maken

Print Friendly, PDF & Email

Botercrème is meestal lichtgeel van kleur, als je dit als vulling wil gebruiken kan dat prima,  maar wanneer je een mooie toef wilt spuiten op cupcakes of voor een mooie kersttaart wil je ook wel eens stralend witte botercrème gebruiken, dat staat o zo mooi bij verse aardbeien.  En helemaal niet moeilijk om te maken, ik geef je 2 lekkere recepten

Om botercrème echt wit te maken kun je het beste een paar hele kleine druppeltjes paarse kleurstof toe voegen. Dat klinkt misschien gek, maar de paarse kleur neutraliseert de gele kleur in de boter.

Stralend witte botercrème 

Bereiding

  1. Snijd de boter in dobbelsteentjes en stop ze in een grote mengkom en mix de boter 4 tot 5 minuten op de hoogste snelheid. Hierdoor wordt de boter wat luchtiger en lichter van kleur.
  2. Draai de snelheid terug naar laag.
  3. Voeg nu de poedersuiker beetje bij beetje toe.
    Voeg ook de melk toe en mix de botercrème heerlijk romig.
  4. En nu heel voorzichtig! Om de gele kleur van de boter te neutraliseren voeg je een heel klein beetje paarse voedselkleurstof toe. Je kunt het beste eerst een paar piepkleine druppeltjes in de kom stoppen bijv. met een saté prikker, zodat je zeker weet dat het echt maar een heel klein beetje is.
  5. Mix de kleurstof door de botercrème, je ziet de gele kleur verdwijnen en de botercrème helder wit worden. Als je botercrème paars wordt, heb je helaas te veel kleurstof gebruikt.

Ingrediënten

  • 100 gram zachte boter op kamertemperatuur
  • 350 gram poedersuiker
  • 2 el halfvolle melk
  • paarse gelkleurstof

 

Witte chocolade botercrème

Bereiding

  1. Hak de witte chocolade in stukken en smelt dit au bain marie. Verwarm dit  niet te lang, want het moet goed afgekoeld zijn voordat je het gebruikt.
  2. Stop de boter in de kom van de mixer en mix deze minimaal 15 minuten op de hoogste stand.
  3. Voeg dan de poedersuiker en vanille toe en mix dit dan 5 minuten op een lage stand.
  4. Check of de chocolade goed is. Deze moet echt koud zijn. Dan kun je het langzaam bij de botercrème gieten. Giet dit voorzichtige in de kom met een  draaiende mixer op de laagste stand.
  5. Spatel het dan nog even met een pannenlikker door om alle randjes mee te pakken.
  6. Botercrème bewaar je in de koelkast. Voor gebruik weer even goed door mixen.

Je kunt met deze botercrème 12 cupcakes van een mooie stralend witte toef voorzien, of als witte vulling gebruiken voor een taart van 20 cm (2 of 3x doorgesneden).

 

Ingrediënten

  • 500 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram witte chocolade
  • 100 gram poedersuiker
  • vanillemerg van 1 boon

 

Heb je ook ons recept al gezien van zwarte ganache op www.maakeentaart.nl

2 Comments

  1. Heel mooi hoor Saskia.
    Door drukte heb ik al anderhalf jaar geen taarten meer gemaakt.
    Die witte botercreme lijkt me wel zalig.
    Die trouwtaart apart maar wel mooi.
    Groetjes,
    Flory

    • Hoi Flory,
      Dankjewel voor je compliment.
      De witte botercreme is erg lekker. Mijn motto: het leven is mooier met taart! Welke taart dat is mag je zelf invullen. Hartelijke groet Saskia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*