Stroopwafels zelf maken

Stroopwafels zelf maken

Print Friendly, PDF & Email

De stroopwafel is een van oorsprong Nederlandse wafel, die tegenwoordig niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd gegeten wordt. Het bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met een ruitpatroon, waartussen zoete stroop is aangebracht. Oorspronkelijk hadden stroopwafels een diameter van ongeveer 10 centimeter, maar inmiddels zijn ze verkrijgbaar met diameters van 5 tot 25 centimeter. De (Goudse) stroopwafels worden op straat, op markten en in diverse soorten winkels verkocht. De in het buitenland aangeboden stroopwafels zijn soms kleiner en duurder dan in Nederland. Stroopwafels worden ook verwerkt in ijs en andere lekkernijen. Bron: Wikipedia

Bereiding

  1. Meng in een grote kom de bloem, gesmolten boter, suiker, gist, melk en ei. Kneed tot een glad, soepel deeg. Leg het deeg neer en laat 45 minuten rijzen.
  2. Om de vulling te maken verhit je de stroop, bruine basterdsuiker, boter en kaneel in een steelpan op middelhoog vuur. Roer goed door en zet het daarna apart.
  3. Verwarm een wafelijzer voor. Kneed het deeg nog even door en verdeel het dan in balletjes ter grootte van een balletje (ongeveer 4 cm doorsnede), dit is echter ook afhankelijk van de grootte van je wafelijzer.
  4. Druk een balletje in het wafelijzer en bak de wafels tussen het ijzer, tot er geen stoom meer ontsnapt en de wafel mooi bruin is.
  5. Haal de wafel voorzichtig met een spatel of mes uit het ijzer en snijd de wafel horizontaal open zolang het nog warm is. Wacht niet te lang, zodat ze niet breken.
  6. Verspreid wat van het stroopmengsel op een van de helften en druk de andere helft er weer tegenaan. Herhaal dit ookmet de andere wafels.

 

Tip

Je kunt een ronde grote koeksteker gebruiken om de wafels na het bakken netjes uit te steken.

Foto: Wikipedia

 

Bron: allrecipes.nl

 

Ingrediënten


Voor 10 stroopwafels (11 cm doorsnee)

Wafel

  • 500 gram bloem
  • 250 gram boter, gesmolten
  • 150 gram witte basterdsuiker of kristalsuiker
  • 2 zakjes (van elk 7 gram) gedroogde gist
  • 60 ml lauwe melk
  • 1 ei

Vulling

  • 250 ml stroop
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram ongezouten (room)boter
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Maak jij voortaan ook je eigen stroopwafels?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*