Swiss meringue botercreme maken

Swiss meringue botercreme maken

Print Friendly, PDF & Email

Bij het maken van een taart van fondant of marsepein maak ik altijd gebruik van botercrème. Dit is een mengsel van boter met suikerbakkerspoeder en een toevoeging van een lekkere smaak. Ook bestaat er botercreme mix. Hiermee wordt de botercrème erg luchtig en lobbig, deze botercrème is bedoeld om je taart te vullen. Je kunt je taart ook afsmeren met swiss meringue botercrème (met 2 e’s en 1 i). Hier kun je ook lekkere smaakjes aan toe voegen.

Natuurlijk gebruik je altijd schone materialen voordat aan de slag gaat. Als ik swiss meringue botercreme maak, zorg ik er altijd voor dat de kom die ik gebruik brandschoon is en is ingesmeerd met wat verse citroensap. Het citroenzuur ontvet en desinfecteert.

Hoe maak je deze lekkere 1-2-3- botercrème

Bereiding

 1. Verwarm de suiker en het eiwit* au bain- marie.
 2. Roer het mengsel minimaal 5 minuten totdat de suiker goed opgelost is, dit kan je voelen door een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger te wrijven, dit moet glad aanvoelen.
 3. Zodra de suiker opgelost is, mix je dit mengsel in ongeveer 10 minuten. zodat de eiwitten stijf worden. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat er iets uit valt.
 4. Doe de boter  er steeds in stukjes er bij. De boter mag niet te zacht zijn, anders smelt deze, maar moet wel op kamertemperatuur zijn.
 5. Mix het mengsel ongeveer 10 minuten. De boter en eiwitten moeten samen een romige massa worden. En klaar is je botercrème.

*Bij eieren stolt het wit bij 65 tot 80 graden. De dooier stolt bij 65 tot 70 graden. Als je Swiss meringue botercrème wil gaan maken, kun je ook eiwitpoeder gebruiken, de meest veilige manier. Met verse eieren moet je vooral oppassen bij kleine kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen die een lage weerstand hebben (Salmonella gevaar). Als je niet goed weet wie er allemaal van je taart gaan eten, kies dan voor eiwitpoeder.

 

Smaaktoevoegingen

 • Voeg een lekker smaakje toe, erg lekker vind ik 50 gram gesmolten en afgekoelde chocolade (wit of bruin of puur naar smaak)
 • Vers fruit zonder pitjes, gepureerd en gezeefd (frambozen, aardbeien etc.)
 • Citroen- of andere essences (een paar druppels)
 • Mokka; 2 theelepels instantkoffie opgelost in warm water en een theelepel mokka bavarois voor een superlekkere koffieachtige smaak

 

Eieren makkelijk scheiden kijk op deze link

 

Ingrediënten

 • 80 gram eiwitten (of eitwitpoeder: 10 gram eiwitpoeder en 60 ml water zijn hetzelfde als 2 eiwitten)
 • 160 gram fijne castorsuiker (dat is hele fijne suiker, maar je kunt ook basterdsuiker nemen)
 • 240 gram ongezouten roomboter
 • Lekkere smaakjes

 

 

 

 

4 Comments

 1. Hallo,
  ik heb altijd gehoord dat de eiwitten tot 70 gaden verwarmd moeten worden, is dit waar?
  de laatste keer leek het alsof mijn eiwit wat gestold was.
  Op welke temp. zijn de verse eiwitten veilig voor mijn Swiss meringue botercreme.
  Groetjes Astrid.

  • Dag Astrid,

   Van eieren stolt het wit bij 65 tot 80 graden. De dooier stolt bij 65 tot 70 graden. Als je Swiss meringue botercrème wil gaan maken, kun je ook eiwitpoeder gebruiken. Met verse eieren moet je vooral oppassen bij kleine kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen die een lage weerstand hebben (Salmonella gevaar). Als je niet goed weet wie er allemaal van je taart gaan eten, kies je het beste voor eiwitpoeder. Is je vraag zo voldoende beantwoord? Anders mail je me maar weer.
   Hartelijke groet,
   Saskia

 2. Hallo,

  Ik vroeg me af als deze Swiss meringue creme gemaakt is en daar gesmolten melk chocolade aan is toegevoegd je er dan ook nog mee kunt afsmeren?
  Het leek me net erg zacht, maar het is nu dan ook ontzettend warm.

  Groetjes Astrid.

  • Hoi Astrid,

   Ja hoor dat kan heel goed.
   Voeg 75 à 100 gram gesmolten (iets afgekoelde) pure chocolade toe als de meringue botercrème klaar is. Mix alles nog even goed door. Je kunt als basis een smaakje toevoegen aan de crème. Natuurlijk kun je ook witte- of melkchcolade gebruiken, maar persoonlijk gebruik ik liever puur, omdat de andere soorten de creme nog zoeter maken.
   Wat je vraag betreft over het weer: als het drukkend warm weer is of vochtig warm weer, kun je het beste heel snel werken met taart maken. Dus de taart wat vaker tussendoor in de koelkast zetten en je handen wassen met ijskoud water. Of geen taart maken met dit weer…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*