Thanksgiving day: pecan pie

Thanksgiving day: pecan pie

Print Friendly, PDF & Email

Thanksgiving Day, (Dankzeggingsdag), vaak verkort tot Thanksgiving, is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dank wordt gezegd (traditioneel aan God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar eindigt, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd. In protestants-orthodoxe kerken in Nederland bestaat de Dankdag voor het Gewas.

Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. Omdat het in de VS op een donderdag valt, is het meestal zo dat werknemers ook vrijdags (Black Friday) vrij krijgen. Daardoor wordt een familiereünie van vier dagen mogelijk.

Het eten speelt een grote rol: het is traditie om op Thanksgiving Day kalkoen te eten en er wordt dan ook aan deze dag gerefereerd als Turkey Day (“kalkoendag”). Sinds het presidentschap van John F. Kennedy is het de gewoonte dat de president gratie verleent aan een levende kalkoen, de National Thanksgiving Turkey. Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree (mashed potatoes), stuffing, zoete aardappels (sweet potatoes), sperziebonen (green beans), veenbessen (cranberries), en als nagerecht pecannotentaart (pecan pie) en pompoentaart (pumpkin pie).

De vrijdag na Thanksgiving, wanneer de hele familie vrij heeft, is traditioneel een dag om met het winkelen voor Kerstmis te beginnen. Het is daardoor de drukste dag in het jaar voor de winkeliers. De dag wordt in de Verenigde Staten ook wel Black Friday (zwarte vrijdag) genoemd. Deze term komt naar alle waarschijnlijkheid voort uit de grote (verkeers)drukte op wegen en de trottoirs rond de winkels. Een andere theorie voor de herkomst van de term is dat die dag de winkeliers “in het zwart” komen te staan, en winst beginnen te maken voor het jaar (verliezen worden in rode inkt geschreven). Voor veel winkeliers is dit echter niet het geval: zij streven ernaar (en slagen erin) het hele jaar door winst te maken, ook al wordt de meeste winst behaald in het laatste kwartaal (bron: https://nl.wikipedia.org)

Maak een lekkere pecan pie en gebruik hiervoor patentbloem

Patentbloem is fijner gemalen dan tarwebloem en heeft een vrij hoog glutengehalte, daardoor is het geschikt voor het bakken van (luchtig) brood. Zelfrijzend bakmeel is een combinatie van bloem, bakpoeder en soms een snufje zout. Zelfrijzend bakmeel is geschikt voor het maken van scones, koekjes, muffins, en dergelijke.

 

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Mix de bloem, poedersuiker, boter en het zout in de keukenmachine tot een kruimelig deeg.
 3. Kneed dit met je handen verder tot een bal.
 4. Vet het bakblik in en bekleed met het deeg.
 5. Zet de vorm 20 minuten in de oven.
 6. Stop de noten in het ovenschaaltje en bak deze in ongeveer 10 minuten in de oven.
 7. Verhit ondertussen de stroop, basterdsuiker en slagroom in een steelpan.
 8. Breng het aan de kook en laat het miniaal 5 minuten op een laag vuur koken.
 9. Neem het bakblik uit de oven en verdeel de gebakken noten over de taartbodem.
 10. Schenk de karamelsaus erover en bak de taart nog ongeveer 20 min. in de oven.
 11. Laat de taart voordat je het serveert goed afkoelen.

Ingrediënten

 • 250 gram patentbloem
 • 100 gram poedersuiker
 • 250 gram ongezouten roomboter
 • ½ theelepel zout
 • 280 gram pecannoten
 • 150 gram keukenstroop
 • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 75 ml slagroom

Verder nodig

 • Bakblik (20 x 30 cm)
 • Keukenmachine
 • Ovenschaal (Ø 20 cm)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*