Tiramisu

Tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisu) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. Het is een relatief modern gerecht; pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. De oorsprong ligt in de regio Veneto.

De meest karakteristieke elementen van de tiramisu smaak zitten in de combinatie van biscuit, cacao, mascarpone, koffie en ei. De tiramisu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen lange vingers, deze biscuits worden verzadigd met sterke afgekoelde koffie en met alcoholische drank besprenkeld.

Als drank wordt van origine marsalawijn gebruikt. De laag op de biscuits bestaat uit een mengsel van mascarpone en zabaglione. Zabaglione is een custard van eigeel, suiker en wordt ook in diverse andere Italiaanse desserts gebruikt. De lagen kunnen worden afgewisseld, zodat de pudding nog hoger wordt. Het geheel wordt bedekt met gezeefde en uitgestrooide cacaopoeder Bron: wikipedia

 

Bereiding

  1. Maak eerst sterke koffie en laat deze goed afkoelen.
  2. Roer de mascarpone samen met de vanillesuiker tot een glad geheel.
  3. Voeg dan al roerend beetje bij beetje de koffie en een klein scheutje Baileys toe (of zonder alcohol voor kinderen, gebruik dan bijv. een klein beetje karamel).
  4. Spatel daar dan de slagroom door heen.
  5. Neem kleine glaasjes en schep een laagje van het mascarponemengsel erin.
  6. Met daarna een dun laagje cacaopoeder.
  7. Herhaal dit tot het glaasje vol is.
  8. Eindig met het mascarponemengsel.
  9. Rasp er pure chocolade overheen.
  10. Zet in de koelkast tot je het toetje opdient.

Ingrediënten

  • 1/2 kopje sterke koffie
  • 260 gram opgeklopte slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • Scheutje Baileys
  • Cacaopoeder
  • Paar blokjes pure chocolade

Benodigdheden

  • 2 kleine glaasjes
  • Rasp


Bron: leukerecepten.nl

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.