Verse wafels bakken

Verse wafels bakken

Print Friendly, PDF & Email

Zweden zijn grote zoetekauwen. En dat vieren ze graag. Op 25 maart is dat Våffledagen, de dag van de wafel. Wat je ervoor nodig hebt, spreekt voor zich: wafels, heerlijke jam (sylt in het Zweeds) en een beetje (ongezoete) slagroom. Natuurlijk hoef je niet tot 25 maart te wachten om zo’n lekkere wafel te eten. Ze zijn snel klaar en je kunt ze versieren met wat jij lekker vindt, romige slagroom of een bol ijs en warme kersen.

Een nationale wafeldag, hoe is deze ontstaan?

De oorsprong van de wafeldag ligt in de geschiedenis en is waarschijnlijk per ongeluk ontstaan. In de christelijke religie viert de wereld namelijk op 25 maart Maria Boodschap. De Zweden zijn niet zo heel religieus. De naam van deze dag, Vårfrudagen, werd in de loop van de tijd, bewust of onbewust, verbasterd tot Våffledagen. En, lijkt dat een beetje op elkaar? Wil je nog meer lezen over de feestdagen in Zweden, kijk dan op www. visitsweden.nl

Er gaat niets boven zelf verse wafels bakken. Als wij ze bakken serveren we er vaak warme kersen bij en een bolletje ijs. Een heerlijke combinatie. Je kunt in plaats van dat er ook stroop of suikerbakkerspoeder of vers fruit bij serveren. Net wat jij lekker vindt. Door je beslag kun je ook nog wat donkerbruin bier doen. Ook daar vind je onderaan dit blog een lekker recept van.

Bereiding

  1. Vermeng de bloem met de suiker, bakpoeder en zout in een kom.
  2. Roer de eieren erdoor heen.
  3. Smelt de boter en voeg deze toe aan het mengsel en roer het nogmaals goed door.
  4. Voeg daarna de melk toe en vermeng deze ook heel goed.
  5. Laat het beslag 1 uur op kamertemperatuur staan, bij voorkeur met een schone theedoek er over heen.
  6. Verwarm het wafelijzer volgens aanwijzingen van het apparaat,
  7. Giet het beslag in een wafelijzer en bak elke wafel in 4 tot 5 minuten mooi bruin.

 

 

Ingrediënten

  • 300 gram witte bloem
  • 75 gram basterdsuiker
  • 10 gram bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 2 eieren (L)
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 500 ml melk

Ingrediënten

Voor een wafelbeslag met bier. Eerst voeg je alle ingredienten toe, en tot slot geleidelijk het bier.

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1/4 liter donkerbruin bier
  • 125 gram gesmolten boter
  • zout

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*