Voor vaderdag: de taart die hij lekker vindt

Voor vaderdag: de taart die hij lekker vindt

Print Friendly

Op zondag 18  juni is het Vaderdag.

Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij hun vaderschap, vaderlijke plichten en de invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd. In veel landen wordt het gevierd op de derde zondag in juni. Het feest komt voort uit de voorafgaande Moederdag. Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader, William Jackson Smart, wilde eren. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van hun zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

In Nederland werd vanaf 1937 in oktober Vaderdag gevierd. Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.

Bron: wikipedia

 

Maak voor je vader de taart die hij lekker vindt

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Vet de bakvorm in met wat boter en leg onderin een vel bakpapier.
  3. Mix de biscuitmix, water en de eieren minimaal 8 minuten op stand 2, en daarna nog 2 minuten op stand 1.
  4. Giet het beslag voorzichtig in de bakvorm en bak het biscuit in minimaal 30 minuten in de oven. Kijk na 30 minuten of het biscuit goed gaar is, en prik er in met een  vork, deze moet er schoon en droog uit komen.

Maak ondertussen de vulling die je vader lekker vindt:

  1. 200 gram banketbakkersroom vermengen met 500 cc water, goed mengen met elkaar, daarna een paar minuten mixen en laten opstijven in de koelkast.
  2. Aardbeien wassen en in stukjes snijden en wegzetten in een kom.
  3. Snijd de biscuit met een taartzaag in 3 delen en stop er prikkers in (zodat de taart weer op dezelfde manier gestapeld kan worden.
  4. Vul 2 lagen met een lekkere jam en besprenkel deze met de chocoladetopping.
  5. Leg op 2 delen de banketbakkersroom met daar boven op de gesneden aardbeien in het midden.  Zorg er wel voor dat de aardbeien niet te groot zijn en niet uitsteken.

 

  1. Stapel de delen weer op elkaar zodat de prikkers precies onder elkaar zitten.
  2. Smeer de taartdelen aan de zijkant en de bovenkant goed af met de citroenbotercreme.
  3. En plaats de taartbiscuit minimaal een half uur in de koelkast om goed op te stijven.
  4. Smeer de taart daarna nog een keer goed af met een paletmes of met een zachte krabber.
  5. Rol groene fondant (of marsepein) uit op je werkblad waarop een tafel zeil ligt (ingesmeerd met een klein beetje crisco).
  6. Bedek de biscuit met de groene fondant en werk met je handen de vouwen weg rondom de taart.
  7. Strijk met de smoother het geheel mooi glad.
  8. Maak voor de kraag een opstaande strook en snijd de randen wat rond of naar wens af.
  9. Maak een overhemdzakje en maak stiksels met de design wheeler. Plak het zakje vast met wat tyloselijm.
  10. Met de design wheeler maak je een stiknaad aan beide zijden van het randje.
  11. Maak een randje voor het overhemd waarop de knoopjes komen.
  12. Maak  een paar roze knoopjes. Als je geen knoopjes uitsteker hebt, kun je ook een ronde uitsteker nemen en daar 2 gaatjes in maken.
  13. Maak de stropdas, ik maak altijd eerst een sjabloon van papier die ik uitsnij op fondant.
  14. Je kunt eventueel nog het overhemd versieren met een paar bloemetjes maar je kunt natuurlijk ook de naam van je vader er op maken.

i love papa

Eetbare lijm is verkrijgbaar op www.maakeentaart-shop.nl

Natuurlijk kun je ook een hele mooie stapel blauwe en witte cupcakes voor hem maken.

Ingrediënten

  • 200 gram biscuitmix de luxe
  • 20 cc water en 3 eieren (L)
  • 200 gram banketbakkersroom + 500 cc water
  • aardbeien
  • jam + chocolade topping
  • 500 gram gekleurde fondant of marsepein + wat extra voor de stropdas en de knopen

Verder nodig:

  • Bakpan van 15 cm doorsnede
  • Beetje vloeibare boter
  • Bakpapier
  • taartzaag
  • design wheeler
  • crisco

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.