Zelfgemaakte ontbijtkoek (zonder geraffineerde suiker)

Zelfgemaakte ontbijtkoek (zonder geraffineerde suiker)

Print Friendly, PDF & Email

Ontbijtkoek leek mij altijd een van de meest makkelijke en gezonde tussendoortjes. Niet dus! Toen ik er achter kwam dat er veel suikers in zitten, ben ik het zelf gaan bakken. Oké, het kost wat meer moeite om deze ongebruikelijke ingrediënten bij elkaar te zoeken, maar als je dat een keer hebt gedaan, wordt je er steeds makkelijker in en kun je meer variëren. En het ruikt altijd zo lekker in de keuken omdat er speculaaskruiden in verwerkt zitten. Ik bak de ontbijtkoek heel vaak en deze lekkere koek kun je gerust meenemen naar het werk of aan je kinderen mee geven.

 

Verschil tussen roggemeel en tarwemeel

Roggemeel is grijs van kleur en wordt onder meer gebruikt voor het bakken van roggebrood, knäckebröd, pepernoten, voor de bereiding van ontbijtkoek en voor bloedworst. Roggemeel bevat minder gluten dan tarwemeel, waardoor het minder goed rijst. Door de aanwezigheid van pentosanen is er echter wel goed brood van te bakken (bron: Wikipedia)

Wat is geraffineerde suiker?

Deze suiker wordt schoongemaakt om de suiker wit van kleur te maken, met een neutrale smaak en lange houdbaarheid. Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken (bron: suikerwijzer)

Liever helemaal geen suiker?

Wil je liever helemaal geen suiker gebruiken, dan kun je ook wat geprakte banaan toevoegen en wat minder vocht gebruiken. Lees ook mijn artikel over de verschillende soorten suikers die je eventueel als vervanging kunt gebruiken.

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (boven -en onderwarmte).
  2. Stop de dadels, het hete water, speculaaskruiden en eieren in een blender en mix dit tot een romig beslag.
  3. Stamp ondertussen de noten fijn met een vijzel.
  4. Schenk het beslag in een grote kom en voeg het meel, de melk, en de wijnsteenbakpoeder toe.
  5. Roer alles goed door en roer er vervolgens de noten goed door heen.
  6. Vet een cakeblik in met wat kokosolie en schenk het beslag in het cakeblik.
  7. Zet het cakeblik in de goed voorverwarmde oven en bak de koek in ongeveer 55-60 minuten gaar. Als je merkt dat de bovenkant sneller gaar wordt, kun je er aluminiumfolie op doen.
  8. Haal de koek uit de oven als er een schone vork, droog uitkomt als je er in prikt.
  9. Laat de koek goed afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.
  10. Als de koek goed is afgekoeld kun je deze in plakken snijden.
  11. Bewaar de koek in een goed afgesloten trommel, na een paar dagen smaakt deze nog lekkerder

Tips

  • Het lekkerste is als je wel kokosbloemsuiker gebruikt, daar krijgt de ontbijtkoek een krokant laagje van!
  • Ik bewaar de ontbijtkoek altijd in de diepvriezer en neem dan steeds een lekker plakje mee naar mijn werk.

 

Ingrediënten

  • 125 gram ontpitte dadels
  • 200 ml heet water
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 3 eieren (L)
  • 100 gram pecannoten ( ik gebruikte een mix van noten)
  • 200 gram roggemeel (of een ander biologisch tarwemeel)
  • 110 gram halfvolle melk of sojamelk
  • 3 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • Olijfolie of kokosolie (voor het invetten van de cakevorm)
  • 5 eetlepels kokosbloemsuiker (smaakt erg lekker op de bovenkant van de koek)

 

Bron: het oorspronkelijke recept las ik op www.puurlijf.nl maar ik heb zelf nog het een en ander toegevoegd.

Foto’s: Maakeentaart

2 Comments

  1. Marjolijn

    Deze ga k ook eens maken…maar dan denk van glutenvrije havermeel en plantaardige melk…ingrediënten allemaal in huis, dus leuk… Lang geleden dat wij ontbijtkoek ophebben…
    Je hebt een leuke site, Saskia…doe veel inspiratie op… En er is altijd wel n voor ons allergeenvrije variant van te maken met de kennis die ik nu heb…dankjewel!

    • Dankjewel Marjolijn, dit recept maak ik zelf ook vaak.
      Dan stop ik ze in plakken in de diepvries en heb ik de komende week genoeg.
      Wat vond je van de nieuwsbrief? Je staat er in!
      Groetjes Saskia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*